Po zgodovinski poti Novega mesta

Na sončni petek, 10. 3. 2017, so bile delavnice programa Osnovna šola za odrasle nekoliko drugače obarvane. Izkoristili smo lepo vreme in se odpravili po desnem bregu kulturno–zgodovinske poti Novega mesa.

Pohod smo pričeli na ploščadi RIC-a in se odpravili proti Julijinem (Julija Primic Scheuchenstuel) parku ob reki Krki. Pot smo nadaljevali po sprehajališču poimenovanem po Prešernovi neuresničeni ljubezni Juliji. Ustavili smo se pri stavbi z imenom Gradič Neuhof, kjer je nekoč prebivala Julija Primic – poročena Scheuchenstuel – danes pa tam deluje interni oddelek SB Novo mesto. Slišali smo tudi nekaj o Gradiču Kamen, ki stoji čez cesto in trenutno v njem deluje pljučni oddelek iste bolnice. Mahnili smo jo naprej do šmihelskega pokopališča in postali ob Julijinem grobu, od tam pa pohiteli čez kostanjev drevored na grad Grm, kjer nas je že čakala prijazna gospa.

Graščino na prečudovitem hribu, od koder je imeniten razgled na Novo mesto, je postavil eden izmed treh bratov Mordax leta 1586. V njej je svoja otroška leta preživel tudi pesnik Anton Podbevšek, saj naj bi bil njegov oče hišnik na kasneje ustanovljeni kmetijski šoli. Trenutno pa je v gradu, ki je kulturni spomenik, sedež Zgodovinskega arhiva. S težkimi in že utrujenimi nogami smo se povzpeli po stopnicah do kapele Božjega groba (nekdanje Mordaxove kapele), ki je sedaj v lasti Evangelijske cerkve Novo mesto. Zraven smo imeli možnost občudovati svojevrsten etnološki arhitekturni spomenik – razkošno leseno vilo, danes poznano kot Krajčeva hiša. Leta 1895 je bila pripeljana s panslovanske razstave v Pragi.

Od tu smo se spustili proti Osnovni šoli Grm, mimo spomenika postavljenemu v čast našemu olimpioniku Leonu Štuklju in se ustavili še na zadnji naši točki, kjer smo si ogledali ostanke nekdanje mitnice.

Zadovoljni z organizacijo in z novim znanjem smo odšli vsak svojo pot.

 

Financerji

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media