Poletne delavnice v programu Pomoč Romom pri socializaciji

V času poletja 2015 so v programu Pomoč Romom pri socializaciji potekale tudi poletne delavnice za otroke. Niso osredotočile zgolj na predšolske in šoloobvezne otroke, v njih so sodelovali tudi odrasli. Kaj je lepšega, kakor to, da otrok opazuje mamo, ki spretno gnete papir in slika s prsti. Zaposleni na programu so v romska naselja Žabjek, Brezje, Mihovica in Roje prinesli kup novih stvari, ki jim nekateri predšolski otroci niti niso poznali imena. Odpreti tubo z barvo, namočiti prste in puščati sledi, ki so tokrat barvne, zanimive, videne prvič v življenju. Vse življenje si bodo malčki zapomnili ta prvinski stik z likovnimi elementi, materiali, orodjem, preko katerega otrok spregovori na drugačen način.

Zvrstilo se je 23 poletnih delavnic, ki so razvijale fino motoriko, dodale spretnosti grafomotorike v predšolskem obdobju, ki je ključ do razvoja pisave. Poudarek je bil predvsem na delavnicah, primernih predšolskim otrokom, saj le-ti pogostokrat niso vključeni v vrtec. Ustvarjalnice  so obsegale predvsem slikarske tehnike tempere, kolaža in mozaika. Risarske tehnike pa so se otroci učili z barvnimi svinčniki, pasteli in ogljem. Najpogosteje so tehnike bile kombinirane, saj smo na poletnih delavnicah tako zajeli pestrost izbrane motivike.

Še najbolj pa se nas je v tem času dotaknila medgeneracijska povezanost, ki je v romski skupnosti najmočnejša identiteta. Na izdelke so bili ponosni vsi, za spomin pa jim je ostala fotografija ene izmed delavnic v okvirju. In, ja, uganili ste, okvir si je vsak naredil sam.

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media