Polletno delovanje Večgeneracijskega centra SKUPAJ

Večgeneracijski center SKUPAJ predstavlja osrednji prostor zbiranja v lokalnem okolju, njegov namen pa je druženje, ohranjanje oz. širjenje socialne mreže in zadovoljevanje potreb različnih skupin udeležencev v vseh življenjskih obdobjih ter različnih starosti. Razne preventivne dejavnosti in dogodki so namenjeni socialnemu vključevanju ranljivih družbenih skupin in preprečevanju izključenosti ter dvigu kakovosti življenja občanov.

V letu 2022 VGC Skupaj še vedno aktivno deluje v 6-ih občinah, saj nadaljujemo z delavnicami, predvsem z namenom, da ga ohranjamo do novega razpisa, ker je bil odziv lokalnega okolja na izvajanje projekta zelo dober. Delavnice in predavanja izvajamo v skladu z možnostmi, razpoložljivostjo izvajalcev, prilagojeno potrebam in interesom udeležencev. Vse to pa nam omogoča finančna podpora občin Novo mesto, Straža, Dolenjske in Šmarješke Toplice, Škocjan in Šentjernej.

V MO Novo mesto so od januarja do junija potekale delavnice umetniške izražanja, imeli smo kuharsko delavnico, od marca do junija plese v krogu, v februarju izpeljali program učenja slovenščine za priseljence ter nudili informiranje in svetovanje v okviru dnevnega centra VGC SKUPAJ. V Občini Straža smo izpeljali nordijsko hojo, ustvarjalne in delavnice za osebno rast ter svetovalno podporo pri odločitvi za nadaljnje izobraževanje. V Škocjanu so potekale bralno ustvarjalne in kuharske delavnice. Občina Dolenjske Toplice je imela ustvarjalne, kuharske in delavnice za osebno rast, potopisno predavanje, delavnici uporabe pametnega telefona in digitalne fotografije na njem ter ponudili smo svetovalno podporo pri odločitvi za nadaljnje izobraževanje. V Šmarjeških Toplicah so potekale ustvarjalne in delavnica samomasaže ter pilates vadba na prostem za zdravo hrbtenico in sprostitev. Občina Šentjernej je v okviru VGC Skupaj ponudila občanom delavnice za osebno rast, potopisna predavanja in delavnice uporabe pametnega telefona

Tudi poleti ne počivamo, saj v juliju potekajo počitniške delavnice za otroke v sodelovanju s Krajevno knjižnico Dolenjske Toplice. V zdraviliškem parku se dogaja marsikaj, od ustvarjanja kozarčkov s poletnimi motivi, barvitih poletnih klobukov, do izdelave igrivih dežnikov za osvežilne napitke. Prav zabavno, pestro in slikovito je na teh delavnicah, ki jih vodita Nina Kolar in Zvonka Peterlin. V Dnevnem centru vseh generacij v Straži bodo otroci z Darjo Hrovatič pletli zapestnice ali nagležnice, iz debelejše preje pa vrvice za ključe ali pas. Avgusta bodo počitniške delavnica tudi v Škocjanu, v Metelkovem domu ali na prostem v sodelovanju s krajevno knjižnico, kjer bodo ideje in moči združile Zala Štamcar, Nina Kolar in Darja Hrovatič.

Na drugih lokacija je julija in avgusta malo predaha, da bomo zajeli sapo ter se septembra vrnili z novimi vsebinami in idejami za delavnice do konca leta. Vabljeni, da se nam pridružite tudi takrat.

 

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media