Poročilo okrogle mize Ker je vaše zanje vredno, naj postane tudi vidno

V tednu med 4. in 7. marcem 2014 je Razvojno izobraževalni center Novo mesto (RIC Novo mesto) v soorganizatorstvu z Zavodom RS za zaposlovanje organiziral že tradicionalni 3. regijski Festival zaTE. Festival se je pričel z okroglo mizo, ki je nosila naslov Ker je vaše znanje vredno, naj postane tudi vidno.

Z okroglo mizo smo želeli osvetliti pomen priznavanja neformalnih znanj in prikazati dosežke RIC –a Novo mesto v projektu Uvajanje modela ugotavljanja in vrednotenja neformalno pridobljenih znanj v izobraževanju odraslih v letih od 2012 do 2014, ki se po 15 mesecih tudi počasi zaključuje. Vodja projekta Tea Sulič, je navzočim predstavila rezultate dela projekta in izpostavila, da sta se za vrednotenje neformalnih znanj v RIC-u Novo mesto usposobile v času projekta dve svetovalki in ena informatorka, da je bila izvedena v času projekta široka aktivnost informiranja javnosti o pomenu vrednotenja neformalnih znanj. Samo v letu 2013 je bilo izvedenih 65 predstavitev, katerih se je udeležilo 900 ljudi, v postopek pa je bilo vključenih okoli 230 odraslih oseb z namenom vključitve v formalno izobraževanje, pridobivanja NPK ali evidentiranja znanj in izkušenj. V času trajanja projekta je bil natisnjen Časopis z istoimenskim naslovom  kot ga ima okrogla miza Ker je vaše znanje vredno, naj postane tudi vidno.

Okroglo mizo in festival je slavnostno odprl podžupan MO Novo mesto Franci Bačar, poudaril je, da je znanje danes vrednota, vendar pa je pomembno tudi to, katerim namenom to znanje služi. Uvodno in zaključno besedo je imel dr. Janez Gabrijelčič, častni občan mesta Novo mesto in Trebnje, idejni vodja Foruma odličnosti in mojstrstva ter projekta Rastoča knjiga, ki je poudaril, da imamo Slovenci v svoji zgodovini veliko osebnosti, ki so pokazali in dokazali, da je za življenjske uspehe potrebno veliko znanja, discipline, vztrajnosti in nenehnega iskanja novih poti.

Na okrogli mizi so sodelovali partnerji, podpisniki pisma o nameri v projektu Uvajanje modela ugotavljanja in vrednotenja neformalno pridobljenih znanj (Branka Dajčman, specialist razvoja kadrov v Adria Mobil, d. o.o., Matej Jevšček, vodja Izobraževalnega centra v skupini TPV d.d., Mojca Novak, strokovna sodelavka za kadre v Dani Mirna d. o .o. in Tatjana Muhič, direktorica Območne službe Novo mesto ZRSZZ Zavoda RS za zaposlovanje, OS Novo mesto), vidnejši predstavniki izobraževanja v okolju (Iris Ucman, ravnateljica Višje strokovne šole na Ekonomski šoli v Novem mestu, Zlatko Zepan, ravnatelj Enote za izobraževanje v ŠC Novo mesto), mlada podjetnica (Nina Jakovljević, direktorica inovativnega podjetja MEDIODROM in predsednica Sekcija mikro in malih podjetij ter samostojnih obrtnikov pri Gospodarski zbornici Dolenjske in Bele krajine in mestu) ter koordinator dela z mladimi podjetniki v Razvojnem centru Novo mesto, Simon Jeraj. Med gosti okrogle mize je bila tudi skrbnica projekta iz Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Mateja Peterca ter predstavnici ZIK Črnomelj, Nada Žagar in Irena Bohte, zavoda, ki je izvajal vsebine tega projekta na področju Bele krajine.

Celoten posnetek v audio vsebini je dostopen na tej povezavi.

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media