Praznični december tudi za udeleženke socialne aktivacije

December je mesec prazničnih nakupov, okraševanja, veselja, žalosti in stresa. Je mesec, ki nam ponuja priložnost za osebno bilanco in oblikovanje načrtov za prihodnje leto. V tem času veliko razmišljamo o pomenu družine, obdarovanju, osebnem napredovanju ter načinu praznovanja božičnega in nekaj dni pozneje silvestrskega večera.

Veliko časa smo zato namenili aktivnostim za motiviranje udeleženk in njihovo osebnostno rast, aktivnostim, ki krepijo ozaveščenost udeleženk o pomembnosti vključevanja v širše socialno in kulturno okolje, aktivnostim za dvig socialnih kompetenc in aktivnostim za dvig funkcionalnih kompetenc.

Skozi različne delavnice, kjer smo same izdelale novoletne okraske, voščilnice, spekle nekaj peciva in pripravile manjša darila za medsebojno obdarovanje,  smo spoznale, kako je znanje koristno pri mnogih opravilih v vsakdanjem življenju in kako lahko izboljša položaj in počutje posameznika.

Spoznale smo kakšne so kulturne norme in običaji večinske družbe ob prihodu treh dobrih mož v decembru, božiču in silvestrovega in jih primerjali  s kulturnimi normami in običaji v romski družbi.

Veliko smo se pogovarjali o vlogi čustev v vsakdanjem življenju, jih spodbujali k prepoznavanju in izkazovanju le teh ter o medosebnih odnosih in kako vključiti vse družinske člane, še posebno partnerje v skupne aktivnosti.

Za zaključek leta smo si 20. 12. 2019 skupaj z družinskimi člani v kinu Cineplexx ogledali družinski risani film Eliot rešuje Božič.

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media