Predstavitev literarne ustvarjalke in prostovoljke Rezke Povše

To Četrtkovo srečanje Univerze za starejše RIC Novo mesto smo spoznali Rezko Povše, literarno ustvarjalko in prostovoljko iz Novega mesta. Za lepše jutro pa so se nam prvič predstavili učenci profesorice Cvetke Krampelj: Živa Bat, Eva Trs in Amon Petrič Gerstenhofer. S svojim nastopom so obogatili naše srečanje in nas za dolgo zaznamovali z glasbo Prokofjevega, Čajkovskega, Chopena in priredbe Amazing Grace. Navdušili so nas s svojimi nastopi in energijo.

Znanstveniki ugotavljajo, da v starejšem obdobju začnemo odkrivati nove sposobnosti v ustvarjanju. Zato je med upokojenci vedno več ustvarjalcev v likovni umetnosti in v literarnem ustvarjanju. Toda naša gostja je svoje pisanje pesmi in zgodb začela že kot deklica. Veselila se je objavljenih izdelkov v mladinskih časopisih in revijah. Sedaj kot soustanoviteljica literarne sekcije Snovanja deli svoje veselje v Društvu upokojencev Novo mesto. Predsednica Snovanj Tereza Balaževič pa je nama z dolgotrajnim šopkom iz cvetov krep papirja, v tem je mojstrica, obeležila ta dan.

Rezkino prvo delo so Govoreči kamni že leta 1998. V njih kamni dobijo posebno mesto. Posebno pa začutimo njeno naklonjenost mestu, ki je večno novo in mlado.

Veliko let svojega časa je bila s sošolko Neži so-voditeljica skupine za samopomoč Kresnička. Za svoje delo je dobila priznanje prostovoljke leta in    Dobri človek revije Naša žena pa sta prejeli obe. To druženje jo je zaznamovalo kot dobro poslušalko in zapisovalko zgodb iz doma. Tako so nastale Drobtinice. V njih je mnogo oseb dobilo svoje mesto v literaturi.

Kot dobra poslušalka je poiskala lepoto tudi v jesenskem cvetju. V njih je videla  lepoto in jo v knjigi Razsutje jesenskega cvetja  kot dragotine pokazala tudi nam, da bomo nabrali veliko dobrih del in jih ohranili v spominih.

Poleti 2022 pa je izšla knjiga Šopek za Julijo. V njej so zbrani njeni zapisi o Juliji Primic, neuslišani ljubezni, ki je 14 let živela v Novem mestu. V zgodbe in pesmi je vtkala življenja ljudi, ki so bili del njenega bivanja v Novem mestu.  Cvetovi spleteni v šopek budijo spomine, ljubezen in srečo.

Ta knjiga bi lahko bila odlična priložnost za prepoznavanje mesta, gradiča Neuhof, ki bi lahko postal spomenik in zavetje umetnikov. Bomo zgodbe uvrstili v pohode in vožnjo po Krki?

Predstavitev knjig so s pesmimi in iskricami obogatili poslušalci in bralci njenih knjig: njena sošolka Marija Zirkelbach, Anica Bukovec, Anka Bratož, Fane Umek in Neži But. Nežkina predstavitev  gostje je bila še posebej prisrčna, saj jo pozna že dolgo.

Njene pesmi in zgodbe lahko beremo v mnogih Zbornikih, kamor so zapisane nagrajene literarne nagrade. V pričakovanju njene nove zbirke bodo našle njene pesmi tega časa in občutja.

S pesmijo Pomladni preludij nas je povabila v pomlad. Mi pa smo ob kavi, čaju poklepetali in se družili. Prijetno srečanje to dopoldne nas bo razveseljevalo še dolgo, če bomo brali njene ali pisali svoje zgodbe, pesmi. Naj ustvarjanje postane tudi vaše veselje in moč!

 

Zapisala: Lizika Vardijan, voditeljica tega srečanja in članica Univerze za starejše RIC Novo mesto.
Fotografije: Anita Jakše, vodja Univerze za starejše RIC Novo mesto.

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media