Prenova klopi Župančičevega sprehajališča

Tudi letos smo v projektu PUM-O družbeno koristni. Organizirali smo že tradicionalno prenovo klopi Župančičevega sprehajališča. Za prenovo smo se odločili, saj je bil les dotrajan in napisi slabše vidni. Najprej smo se odpravili na Loko in preverili dejansko stanje. Vse klopi smo fotografirali in si zabeležili kje je potrebna obnova ali zgolj osvežitev. Ker je bilo najbolj smiselno, da bi del klopi v celoti zamenjali, smo pridobili donatorja, Komunalo Novo mesto, ki nam je prijazno podaril lesene deske za 11 klopi.

Naslednji dan je sledila demontaža, nato pa smo na Pumpnci nove deske zaščitili s Silvanolinom. Po dnevu sušenja smo pričeli z lakiranjem desk. Uporabili smo debeloslojno lazuro Sadolin z UV zaščito. Vreme nam je zagodlo in morali smo se odločiti za plan B. Deske in ves material smo morali prenesti na ploščad pred RIC-om, da smo lahko lakiranje v 2 dneh dokončali pod streho. Sledilo je sušenje čez noč, navsezgodaj zjutraj pa smo pričeli z montažo klopi. Z delom smo morali pohiteti, saj se je bližal termin Parade učenja (s sklopu projekta TVU), ko smo v sodelovanju z dijaki Ekonomske šole Novo mesto poskrbeli še za napise na klopeh. Uporabili smo šablone iz preteklih let, na katerih so verzi pesnika Otona Župančiča in jih s spreji prenesli na klopi.

Udeleženci so bili z delom zadovoljni, saj smo vsa dela opravljali zunaj, v naravi. Delo z rokami jim je blizu, saj večina njih tudi doma poprime za podobna opravila.

Upamo, da bodo klopi zdržale čim dlje in bodo služile svojemu namenu.

 

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media