Preventiva padcev

Na Četrtkovem srečanju Univerze za starejše RIC Novo mesto smo izvedeli veliko o preprečevanju padcev v domačem okolju in ključe do varnejšega zdravega življenja. Predstavili sta nam jih Andreja Gradišek in Katja Lorenčič iz Splošne bolnice Novo mesto. Obe sta že zaradi službenega mesta dobri garanciji, da vesta  veliko o naših možnostih in posledicah padcev.

Zaradi staranja  smo vedno manj telesno sposobni. V naših domovih je veliko pasti za poškodbe, ker so grajeni za drugačen čas, ko smo še vse zmogli in nam ni bilo težko preskočiti narejenih preprek. Takrat pač to niso bile. Zdaj jih težje premagujemo, obnove pa najbrž niso tako enostavne.

 Vendar smo dobili dobre napotke, kako prilagoditi in paziti na pasti v domu. Najbolj važni ukrepi za preprečitev padcev so dobro osvetljeni prostori, čista in suha tla, preproge in pragi so pogosta ovira, primerna obutev pa nujna za siguren korak. Zelo dobro je, da imamo domofon v prostoru, 9o cm široka vrata, enostavna okna za odpiranje, ključavnica nad kljuko.

Sicer pa je kuhinja najbolj nevarno področje, saj v njej preživimo veliko časa z ostrimi predmeti, zato moramo poskrbeti, da veliko opravil naredimo sede, imeti prost delovni pult. V kopalnici pazimo na suha tla, ki naj imajo hrapava ploščice, v banji gumijaste prevleke, na straniščni školjki pa povišan sedež. V  spalnici pa red, brez preprog, dobra osvetlitev, telefon na nočni omarici, dostopna stikala in vtičnice.

V tem času moramo paziti na prehrano z veliko beljakovinami zaradi mišične mase. Dobro moramo poznati svoja zdravila in jih redno jemati. Seveda pa tudi redno obiskovati zdravnika.

Da pa bi dolgo bili pokonci in znali poskrbeti za vsa zgornja opozorila, moramo ostati gibčni, zdržljivi in močni v nogah in rokah. Zato nam je vaje za ravnotežje in stabilizacijo pokazala  Nina  Kobe. Po svojih močeh in počutju smo ji sledili in se dobro ogreli. Da pa bi jih še dobro osvojili, smo na listih dobili vse prikazane vaje.

Dobro in poučno jutro nas je usposobilo za važne ukrepe in vaje. Našima predavateljicama smo hvaležni za njuno posredovanje znanja in prijazne napotke za varno bivanje in vaje za preprečitev poškodb in moč .

Zapisala Lizika Vardijan, članica Univerze za starejše RIC Novo mesto.

 

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media