Prihajajoči dogodki projekta RISE (Roma Inclusive School Experiences)

Projekt RISE (Romske Inclusive School Experiences) je namenjen ustvarjanju bolj vključujočih šol za vse otroke. Projektni partnerji iz Španije, Portugalske in Slovenije si prizadevajo za boj proti diskriminaciji v izobraževanju in za zmanjšanje števila odsotnosti otrok iz izobraževanja, zlasti romskih.

Projektna ekipa iz RIC Novo mesto sodeluje s šestimi osnovnimi šolami iz dolenjske regije. V februarju bodo vse šole, vključene v projekt, obiskale lutkovno predstavo: Najboljši ciganski muzikant. Ključno sporočilo predstave je, da se mora vsak otrok v šoli počutiti sprejetega. Igro je napisal romski avtor Rajko Šajnovič in bo otroke poučil o romski kulturi. Po predstavi bodo otroci povabljeni, da na podlagi svojih izkušenj napišejo ali narišejo strip s podobno zgodbo. Glavno sporočilo zgodb bo, da je kljub temu, da smo drugačni, vsak pomemben in vreden sprejema in našega prijateljstva. Otrokom bodo razloženi pojmi diskriminacije, vključevanja, sprejemanja za namenom, da bi ustvarili še bolj vključujočo šolo za vse otroke.

Predstava bo tudi uvod v delavnice za otroke. Vsi razredi, vključeni v projekt, bodo povabljeni na delavnico, namenjeno izdelavi didaktičnega gradiva. Izdelki, ki bodo ustvarjeni na delavnicah, bodo spodbujali boj proti diskriminaciji. Izdelki bodo spodbujali spoštovanje, strpnost in sodelovalno učenje v razredu. Izdelki bodo predstavljeni na zaključni konferenci projekta (razstava) in pripravljen bo video, ki bo nastal med snemanjem delavnic.

 

Financerji

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media