Projekt Po Poti kultur ali Kam so izginile klopice z Župančičevega sprehajališča?

V medijih smo zasledili odzive zaradi odstranjenih klopi z Župančičevega sprehajališča, pa tudi mimoidoči so nas spraševali, kaj se dogaja …

V začetku tedna smo pričeli z zaključnimi aktivnostmi projekta Po poti kultur. Lotili smo se prenove klopic z Župančičevega sprehajališča, ki bodo v kratkem dobile svežo podobo. Skupaj z Zavodom Zora in društvom Est=etika smo se odločili, da popestrimo priljubljeno sprehajalno pot in jih opremimo z verzi Otona Župančiča, po katerem sprehajališče nosi svoje ime. Da pa bo vse skupaj še v duhu medkulturnega dialoga, ki je osrednji del projekta, smo se strinjali, da bomo nekaj Župančičevih verzov zapisali tudi v prevodih.

Aktivnosti smo pričeli z odstranjevanjem lesenih delov z več kot 30 klopic. Mladi iz programa Projektno učenje za mlade (PUM) skupaj z mentoricami so se zelo resno lotili dela. Fotografirali so vse klopice, izmerili dolžine in širine letvic jih nato razvrstili glede na različne oblike in označili vse dele, da bi bila njihova ponovna namestitev čim enostavnejša. (Mimogrede, na sprehajališču so tri vrste klopic in z dvema različnima dolžinama sedal, leseni deli pa so pritrjeni z več kot štirimi vrstami vijakov.). Vse to je bilo potrebno prešteti, označiti in razvrstiti …

Tako so bili leseni deli klopi pripravljeni za brušenje. Na pomoč nam je prijazno priskočila Komunala Novo mesto, ki je ves odstranjen material odpeljala do mizarske delavnice. Veliko uslugo pa nam je naredil tudi Tine Žagar, navdušen samouk mizar, ki je les s pomočjo mladih zbrusil in ga pripravil za nadaljnjo obdelavo. Trenutno ekipa prostovoljcev in mladih iz programa PUM pri t. i. Pumpnci lesene dele impregnira in pripravlja za nadaljnje postopke.

Prihodnji teden, od 15. do 17. junija, se bodo leseni deli nameščali na svoja mesta in poslikavali z verzi Otona Župančiča. Prijazno vabljeni prav vsi, da se nam pridružite in pomagate pri obnovi. Sprehodite se po Župančičevem sprehajališču in nas poiščite! Zagotovo bomo tam …

Slavnostno otvoritev prenovljenega sprehajališča bomo obeležili 18. junija z dogodkom Literarni sprehod Klopice povezujejo.

Dogodek bo potekal v okviru RICeve Parade učenja in Tedna kultur, ki ga pripravlja DRPD Novo mesto, ter v počastitev praznovanja ob 650. obletnici ustanovitve Novega mesta. Vabljeni!

Projekt Po poti kultur sofinancirata EU iz sredstev Evropskega sklada za vključevanje državljanov tretjih držav in Ministrstvo za notranje zadeve RS.

 

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media