Prvo usposabljanje izvajalcev dejavnosti Dive-In-Dialogue

V spletnem formatu je 28. aprila 2022 potekalo prvo usposabljanje (LTTA1) o dialoških srečanjih, katerega se je udeležilo več kot 50 izobraževalcev iz 6 različnih držav.  

Ustvarjalec dialoških srečanj in en najvplivnejših znanstvenikov na svetu na področju socialne inkluzije, profesor Ramón Flecha, je uvodoma udeležence spodbudil k izvajanju izobraževalnih ukrepov, ki temeljijo na znanstvenih dokazih, ki so že pokazali trajne izobraževalne izboljšave v različnih kontekstih.  Profesor Flecha je delil spoznanja pridobljena skozi desetletja o tem, kako lahko zagotavljanje najboljšega znanja za dialog in razpravo, zlasti najbolj ranljivim skupinam, spremeni njihove življenjske možnosti.

Nato je dr. Sandra Racionero,  dvojna doktorica na Univerzi Winsconsin-Madison, razložila najnovejše znanstvene raziskave iz področja socio-nevro-znanosti o tem, kako se najbolje učimo. Njena predstavitev je bila osredotočena na razlagi vseh sedmih načel dialoškega učenja, kot temeljne podlage, ki je potrebna za doseganje najboljših rezultatov za vse udeležence.

María Vieites Casado, raziskovalka pri CREA, je pojasnila izvajanje Dialoških srečanj (DS) po korakih iz praktičnih vidikov. Razpravljala in obravnavala je vrsto del, ki se uporabljajo v teh srečanjih - najboljša svetovna literarna dela na področju kulture in znanosti. Njen prispevek sta spremljali dve pričevanji izvajalcev, ki že leta izvajajo DS. Najprej je Rachel Snape, ravnateljica na Osnovni šoli Milton Road v Cambridgeu, Združeno kraljestvo, delila uspešne rezultate, dosežene z izvajanjem DS v osnovnošolskem izobraževanju; nato pa je Pedro Filipe Matos predstavil svoje izkušnje in dosežke na akademski in socialni ravni, doseženi z rigorozno in vztrajno izvedbo dialoških srečanj v srednješolskem izobraževanju.

Vsaki od sej je sledila enota obsežnih vprašanj in odgovorov, na katerih so udeleženci lahko dobili pojasnila za nejasnosti vsebine in delili svoje dvome in prispevke. Vsi udeleženci so lahko govorili v maternem jeziku, saj je bil simultani prevod zagotovljen v času celotnega srečanja.

Vrhunec dogodka je bilo dialoško literarno srečanje, v katerem so udeleženci razpravljali o izbranih straneh iz XII. poglavja Homerjeve Odiseje. Razpravljali smo o pomembnih temah, kot so prijateljstvo, smrt in pogrebi, učenje iz napak in solidarnost.

Financerji

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media