PUM-ovci zaključili mobilnost v Španiji

PUM-ovci iz Novega mesta sodelujemo v mednarodnem projektu Grundtvig učno partnerstvo, ki smo mu nadeli ime EU Treasure Hunt. V sklopu projekta se bomo udeleženci PUM-a in mentorji udeležili 24 mobilnosti, ki so in bodo potekale v državah partnerkah v projektu. V preteklosti smo odpotovali že na Ciper in v Avstrijo.

Naša zadnja mobilnost je potekala med 28. 11. in 2. 12. 2012, odšli smo na zahod Španije, v pokrajino Galicijo, v ribiško mestece A Guarda, ki leži ob reki Minho, na špansko-portugalski meji. V petih dneh mobilnosti smo se ponovno srečali s projektnimi partnerji iz Avstrije, Italije, Španije in Velike Britanije. Sodelovali smo v različnih aktivnostih in se udeležili številnih ekskurzij, ki so bile tematsko obarvane z rdečo nitjo teme tokratnega srečanja, z arhitekturo. Ogledali smo si špansko srednjeveško mesto Tui z znamenito katedralo ter portugalsko vojaško utrdbo, v celoti ohranjeno zgodovinsko središče, Valenca de Minho. Odpotovali smo tudi na sever Galicije v eno izmed najznamenitejših romarskih središč Santiago de Compostela, kjer smo si ogledali tamkajšnjo impresivno gotsko katedralo.

Udeleženci PUM-a smo v Španiji predstavili izsledke in rezultate našega dela pred odhodom v Španijo. Odločili smo se za raziskovanje novomeške arhitekturne posebnosti, to so atriji – z arkadami obdana notranja dvorišča, – ki so sestavni del številnih stavb novomeškega zgodovinskega jedra. Med projektom, ki se je oblikoval dva meseca, so udeleženci raziskali številne vire, obiskali predavanja ter se lotili terenskega raziskovanja, fotografiranja ter snemanja atrijev. Ustvarjali so v različnih tehnikah; sodelovali so pri skiciranju atrijev, fotografiranju, snemanju, likovnem snovanju opreme za video ter montaži predstavitvenega videa. Video smo predstavili med rednim predstavljanjem učnih dosežkov ostalim partnerjem v projektu v Španiji.

Udeleženci in mentorji PUM-a konec februarja odhajamo v Veliko Britanijo, v London. V prihodnosti nas čaka raziskovanje in ustvarjanje na področju kulinarike, ki bo tema naše naslednje mobilnosti. Načrtujemo zanimive aktivnosti in projekte, ki jih bomo lahko zopet uspešno predstavili partnerjem v Londonu.

 

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media