Romi med nami – drugačnost nas povezuje

Ob zavedanju, da lahko včasih tudi najbolj enostavne in neuporabne stvari spremenimo v nekaj uporabnega, smo začeli z izvajanjem praktičnih delavnic v romskem naselju Brezje.

Ob mnogih obiskih naselja in pogovorih z Romi so na plan prišle ideje, kako jim lahko pomagamo, da si sami pripravijo nekaj ozimnice, dobro kosilo ali le kakšen priboljšek, uredijo okolico domov in njihovo notranjost, poskrbijo za urejeno gospodinjstvo in med seboj sodelujejo. Rdeča nit delavnic je uporaba stvari, ki jih imajo Romi na voljo ter njihova reciklaža. Torej, kako te stvari spremeniti v nekaj uporabnega.

Tako smo začeli delavnice s čistilno akcijo, kjer nam je na pomoč z veliko dobre volje priskočilo tudi podjetje Komunala Novo mesto. Ob pobiranju smeti in čiŠčenju naselja smo shranili tiste zavržene predmete, ki smo jih kasneje uporabili pri »preobrazbi« iz neuporabnega v uporabno. Tako smo stare in razmajane stole ponovno pričvrstili z vijaki, zalepili, obrusili in jih prebarvali. Stare avtomobilske pnevmatike smo očistili, prebarvali in iz njih naredili krasna korita za rože, gugalnice, sedeže.

Ob pričakovanju zime smo se lotili kuhanja in priprave ozimnice – naredili smo jabolčni kis, kisali zelje, vlagali papriko, štorovke in jabolka. Pripravili smo tudi ribano kašo, skuhali okusno rižoto iz štorovk in se dvakrat posladkali – z zavitkom in s pudingom.

Vzajemna navdušenost in zagnanost nas ženeta naprej in oblikujeta nove ideje za delavnice, ki bodo trajale do konca decembra.

 

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media