Romi po vsem svetu, tudi pri nas, praznujejo 8. april, svetovni dan Romov

Romi so etnična skupina, ki živi predvsem v evropskih državah. Beseda Rom sicer pomeni človek, Roma pa ljudje ali ljudstvo. Izhajajo iz Indije, v Evropi jih je med osem in deset milijonov.

Po ocenah različnih institucij (centri za socialno delo, upravne enote, nevladne organizacije) v Sloveniji živi približno od 7.000 do 12.000 Romov. Romi strnjeno živijo v Prekmurju, na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju ter v večjih mestih kot so Maribor, Velenje, Ljubljana, Celje, Jesenice, Radovljica (na Jesenicah in v Radovljici živijo predvsem družine Sintov).

Romski narod je kljub selitvam skozi stoletja v evropskem in drugih prostorih uspel ohraniti svojo pristno identiteto in kulturo.

 

Pripadniki romske skupnosti zaznamujejo svoj praznik s številnimi prireditvami, s katerimi želijo spomniti na ohranjanje svoje kulture in jezika.

V RIC-u smo se pridružili prireditvi v soorganizaciji romskega društva Romano kolo in Zveze za razvoj romske manjšine Preporod. Prisluhnili smo romski glasbeni skupini Romano Glauso iz Prekmurja, ki pod vodstvom Darka Rudaša deluje že več kot 1 leto

Pozdravni nagovori direktorja Urada za narodnosti in direktorice občinske uprave dr. Vide Čadonič Špelič so spodbudili k razmišljanju o tem, kaj znanje predstavlja Romom, še posebej, kako ga cenijo in gradijo mladi Romi.

V imenu RIC-a sta mladim, ki so najbolj prizadevno opravljali izpite v osnovni šoli za odrasle, podelili praktične nagrade Meta Gašperšič in Stanka Papež. Za prijeten zaključek druženja so poskrbeli gasilci iz RN Pušča in Večnamenski romski center Novo mesto.

 

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media