S pisateljico Marinko Fritz Kunc bralke in poslušalci njenih knjig o njenih knjigah, ki opozarjajo na nevarnost v naši družbi

Junijsko srečanje bralk RIC-ovega bralnega krožka Beremo skupaj smo združili z bralkami iz Društva slepih in slabovidnih v njihovem domu v Irči vasi. To je bila izjemna priložnost, saj smo spoznali pisateljico Marinko Fritz Kunc, ki se je rada odzvala vabilu. V Novem mestu je obiskovala gimnazijo in se je razveselila nekdanjih sošolk, ki so jo prišle pozdravit in poslušat. Pripotovala je z vlakom vesela in pripravljena na pogovor o svojih knjigah. V svoji predstavitvi 14 knjig, radijskih iger in kolumen v različnih časopisih je kot novinarka in pisateljica poudarila, da je njen namen pisanja opozoriti na tihe nevarnosti družbe, kot so: nasilja, droge, sistem, ki ne deluje v korist ljudi. Njena knjiga Janov krik je bila leta 1985 med prvimi, ki je obravnavala to temo. Rada bi s pisano besedo premaknila našo zaslepljenost, ko nismo hoteli priznati, da je nevarnost že tu. Odrivamo odgovornost za spremembe in smo nemočni v sistemu sociale, zdravstva in šolstva. Otroci pa so žrtve vsega tega in rastejo ranjeni in osamljeni. Njene knjige so namenjene mladim, a jih v knjižnicah včasih ne dobijo, ker se knjižničarke bojijo,da bi zaradi njih posegli po drogi. To jo žalosti, saj je s knjigami hotela opozoriti na nevarnosti, ki pretijo mladim, če se v to spuščajo nepoučeni. To svojo željo prenaša v številnih nastopih, kjer jo poslušajo starši, srednješolci in strokovnjaki Tudi do 4oo ljudi v dvorani spremlja njeno predstavitev.

Mi smo jo poslušali zbrano, ker smo v tem času prebrali in poslušali mnoge knjige, ki so se nas dotaknile.. Čakamo na njene nove knjige,v katerih se bo spet lotila zanimivih tem iz naših življenj. Besede imajo veliko moč, če jih razumemo in sprejmemo sporočilo.

Zapisala Lizika Vardijan,animatorka RIC-ovega bralnega krožka Beremo skupaj.

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media