Skupaj v digitalni svet

Tako sta v naslovu strnili program usposabljanja za odrasle in starejše od 35 let sodelavki Katja Volf in Simona Pavlin RIC Novo mesto. Za nas sta pripravili uvodni del programa Varnost interneta 21. 9. 2023. To je bilo za ogrevanje pred začetkom našega druženja Univerze za starejše. To naj bi bila podpora staršem pri zaščiti otrok, preprečevanju in ukrepi za varnost z internetom. Ta je lahko velika pomoč in hitra pot do vsega, a je tu veliko zank za napake in prevare. Kar 16 udeležencev je s pametnimi telefoni sledilo navodilom in pastem interneta.

Simona Pavlin se je dobro pripravila s podatki in nas osupnila z raziskavami o dejavnostih, prisotnosti na tablicah in uporabi le teh preko dneva:

Kar 2617 krat pogledajo na telefon, 86% ga uporabljajo med jedjo , 87% ljudem je prva in zadnja stvar dneva, 4-5 ur na dan preživijo pred zasloni.

Čeprav je veliko prednosti, saj smo tako povezani, kreativni, raziskovalci, nas te naprave zasvojijo in smo umaknjeni od resničnega življenja. Danes je največja odvisnost zdaj prav ta - digitalna odvisnost.

Opozorila nas je tudi na nevarnosti: prevare, zlorabe, kibernetska varnost in vpliv na naše duševno zdravje. Zaradi dolgega sedenja pa težave z očmi, hrbtenico, koncentracijo, asocialno vedenje.

Za vse udeležence bosta prilagodili program po skupinah, predznanju. V program pa bosta uvrstili uporabo različnih aplikacij, hitrejše iskanje informacij, upravljanje storitev preko interneta, spoznavanje digitalnih inovacij, uporaba različnih aplikacij in uporaba e-storitev. Posamezni program bo trajal 10 pedagoških ur.

Velik izziv za nova znanja in že pozabljene podatke. Veselimo se jih in upajmo, da bomo uspešni. Hvala za to izkušnjo.

Zapisala Lizika Vardijan, članica Univerze za starejše RIC Novo mesto.

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media