Solidarnost je…

Na Univerzi za starejše RIC Novo mesto smo v februarju v  načrtu za Pogovori o… spregovorili o solidarnosti. To je temeljna vrednota socialne države in označuje ravnanje ljudi za podporo ljudem podobnih usod in položajev. Zaradi podobnih stisk so si naklonjeni in se podpirajo.

O solidarnosti smo govorili mi, ki smo solidarno gradili stanovanja, počitniške domove, šole, zdravstvene domove in bolnice. Ob potresih in hudih nesrečah smo dajali enodnevne zaslužke in skočili na pomoč pri gradnji hiš, vikendov, cest. Tudi sicer znamo videti stiske in jih omiliti z besedo, nasmehom, malo pozornostjo, sočutnim pogledom in stiskom rok in objemov. Toliko različnih načinov je in mi še znamo videti in tolažiti. Posebna solidarnost Slovencev je krvodajalstvo in prostovoljnost. Nemočni pa smo ob velikih tragedijah narodov v vojnah, ki jih je kar veliko in vedno znova pretreseni vidimo uničene domove in stiske ljudi. Morda je podpis peticije miru le edini možen prispevek za mir.

Načinov za izkazovanje solidarnosti je veliko. Včasih je dovolj že sočutje, nasmeh, prijazen pozdrav, da prizadetemu olepšamo dan. Imamo Ministrstvo za solidarnost, ki je lani imelo pravi izpit za veljavo. Poplave so dale veliko priložnost vsem, da se izkažejo in Slovenci smo pokazali pravo stran. Vendar solidarnost ni le enkratno dejanje. Prizadetim se zdijo ukrepi prepozni in rezultati nevidni. Zato je težko dokazati solidarnost in povezanost med ljudmi sedaj, ko je človek vedno bolj dovolj sam sebi. Raste generacija otrok, ki so živeli v izobilju in samo zase. Bili so center naše pozornosti in ne znajo videti drugih. Zato jih tuje brige ne brigajo in živijo v svojih mehurčkih. Od njih bomo težko pričakovali solidarnost, ker je niso videli. Morda so razočaranja starejših zato večja, ker je velik razkorak med učenjem in naučenim.

Solidarni ljudje ne prepuščajo sebe usodi, ampak pomagajo, skrbijo drug za drugega in za svojo varnost. Ljudje smo bitja odnosov, za uresničitev se moramo povezovati med seboj.

Smo pa veseli, da mi še poznamo vse odtenke solidarnosti, ki se kažejo v empatiji, sočutju, prijaznosti in željo pomagati. To nas še bogati.

Zapisala in vodila pogovor Lizika Vardijan, članica Univerze za starejše RIC Novo mesto.

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media