Strateško inovativni regionalni razvoj

V Hiši Evropske unije na Dunaju so se 28. novembra 2012 zbrali strokovnjaki iz številnih regij držav SREDNJE EVROPE: Češke, Nemčije, Madžarske, Italije, Poljske, Slovaške, Slovenije, Ukrajine in Avstrije. Namen srečanja je bila razprava o izredno pomembni tematiki: »Usklajevanje znanj in delovnih mest za višjo zaposljivost«.

V središču razprave so bili hitro spreminjajoči se pogoji trga, zaradi katerih so številne od vključenih regij pod pritiskom. Po eni strani je prisotna potreba po ohranitvi privlačnih gospodarskih območij, po drugi strani pa se kaže potreba po uporabi znanj in kompetenc regionalne delovne sile, ki ne ali ne več zadovoljuje novih potreb regionalnih trgov. Regije potrebujejo visoko stopnjo inovativnosti in fleksibilnosti, da se bodo lahko soočile z izzivom ustvarjanja gospodarskih spodbud in delovnih mest.

Strokovnjaki za inovacije z Danske, Portugalske, Nemčije in Madžarske so predstavili »Podjetja nove generacije« in v okviru transnacionalnega posveta razpravljali o njihovih možnostih in potencialih. Udeleženci so se soglasno strinjali, da je inovacije potrebno prepoznati, podpreti in uresničiti. Le tako bomo ustvarili sinergije za prihajajoče izzive.

Sklep: Inovativnost pomeni »spremembo«, inovativnost je »posel«, inovativnost pa predstavlja tudi »priložnosti za regije«.

Moto konference:

Bodimo drzni!
Bodimo v ospredju!
Bodimo drugačni!
Bodimo iznajdljivi!

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media