Študijski krožek SONARAVNI VRT

Pred leti smo mnogi prvič slišali za permakulturo po zaslugi avstrijskega kmeta Seppa Holzerja. Kmet, ki na svoji visokogorski kmetiji (Krameterhof v salzburškem Lungauu) ob povprečni letni temperaturi 4,2˚C goji breskve, češnje, kivi, marelice, buče, krompir in številne druge vrste sadja in zelenjave, je navdušil mnoge, in postal ena vodilnih osebnosti na področju alternativnega kmetovanja in pionir permakulture, ki ga občudujejo strokovnjaki in posnemajo tisoči kmetov in kmetovalcev po vsem svetu.

V svojih knjigah opisuje svoje izkušnje, prenaša znanje in poudarja, da nima smisla, da bi dokončno prevzeli njegov način permakulture - naučiti se je moramo sami kot abecedo v šoli. Le tako smo lahko uspešni in zadovoljni.

Permakultura je mnogo več kot pridelava, je način življenja. Krožkarji stopamo previdno po tej poti, vsak s svojimi izkušnjami na področju vrtičkarstva in s prepoznavno željo, da svoje znanje nadgradimo in delujemo čim bolj sonaravno. Tako smo preimenovali tudi naš študijski krožek, saj smo se po tehtnem premisleku odločili, da bomo spoznavali (in nekateri tudi v praksi preizkušali sonaravno vrtnarjenje brez prekopavanja tal.

Želimo si vedeti več – zato se ne učimo samo drug od drugega, ampak smo prisluhnili Aljažu Planklu in Tjaši in Robiju iz Vrta obilja.

Naša članica Katja je po navodilih in nasvetih Aljaža Plankla ustvarila vrtiček na novo brez prekopavanja, nekaj nas je na delu vrta, nekaj pa na celem vrtu namesto štihanja oz. prekopavanja uredilo grede s kompostno zastirko, vzgoja sadik je bila pravo veselje, menjava sadik prav tako …

 

Podatki za stik:

Meta Gašperšič
041 555 870
meta.gaspersic@gmail.com

Financerji

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media