Študijski obisk na Tenerifu – učenje v naravi

Predstavniki Združenja izobraževalnih in svetovalnih središč Slovenije smo se med 7. in 12. marcem 2022 v Santa Cruz de Tenerife udeležili mobilnosti v projektu Erasmus+ KA1 Učenje v naravi za odrasle. Na mobilnosti smo obogatili svoje dosedanje znanje na področju »učenja z naravo«.  Zadali pa smo si tudi nalogo, da ko se vrnemo, vsa naša spoznanja uporabimo ter  pripravimo  in izvedemo različne programe usposabljanj za vse zaposlene članice našega združenja.

Prvi dan so nas toplo sprejeli naši gostitelji EDUPLUS. Skupaj s skupino učiteljev iz Italije smo se najprej seznanili z logistiko, z delovanjem organizacije gostiteljice, se med seboj spoznali ter z nizom delavnic »icebrakerji« prebili led in poskrbeli za pravo učno okolje. V nadaljevanju smo spoznavali, kako različne gospodarske dejavnosti in uporaba vsakodnevnih izdelkov vplivajo na okolje, kako le-to vpliva na onesnaževanje okolja, o trajnosti... in o tem, kaj lahko mi sami naredimo za našo mati naravo.

V torek smo spoznali, kako lahko uporabimo učenje, ki temelji na igrah za delo v zaprtih prostorih in na prostem. Po teoretičnem delu smo z lovom na zaklad v središču mesta La Laguna spoznavali, kako spodbujati socialno vključenost in hkrati spoznavali kulturno dediščino. Pozno popoldan pa smo se udeležili še vodene dejavnosti s tehnikami aktivnega učenja, in sicer smo se učili ob pohodu ob Atlantski obali v Punta del Hidalgo, ki je del Unescovega rezervata biosfere Anaga.

Na polovici našega študijskega obiska smo obiskali ekološko kmetijo in spoznali metodologijo učenja na vrtu z namenom spodbujanja socialne vključenosti. Predstavili so nam tudi, kako prilagoditi  ustvarjalne dejavnosti na prostem pri delu z osebami s posebnimi potrebami. Za zaključek smo se tudi sami udeležili kreativne delavnice, v kateri smo uporabljali naravne materiale, skratka izdelovali smo opeke in z njimi zidali.

Predzadnji dan smo se odpravili v prečudovit gozd v  Anaga, v katerem smo z ustvarjalnimi pedagoškimi tehnikami na prostem in v naravi spodbujali in spoznavali inkluzivnost izobraževanja.

Zadnji dan smo obiskali permakulturno kmetijo El Mato, v kateri imajo 25 let izkušenj pri delu z osebami s posebnimi potrebami. Spoznali smo permakulturo in učenje na vrtu kot terapevtsko izkušnjo za spodbujanje vključevanja.

S skupinskim vrednotenjem vseh aktivnosti smo zaključili naš obisk na Tenerifu, nadaljevali pa bomo seveda doma. Ob vsem tem pa že razmišljamo in načrtujemo naše naslednje mobilnosti, naslednja, na temo izobraževanja odraslih, sledi že v tem letu.

 

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media