Tibetanske vaje pomlajevanja

To so bile najbolj obiskane delavnice v začetku našega druženja v RIC-u. Pod vodstvom Martine Kralj se je zvrstilo veliko skupin, ki smo spoznavali te vaje in so že dvajset let del našega vsakdana. Tako se pomlajujemo, ko se staramo in skrbimo za svoje dobro počutje. Ta majski četrtek pa smo v okviru vseslovenskega projekta Tedni vseživljenjskega učenja ponovno spoznavali te vaje, ki so jih delali menihi s Tibeta. Zdaj smo jih spoznali tudi mi. Naša predavateljica Zdenka Kavčič nas je z vajami pripravila na njih, nas naučila teh pet obredov in odlično končala s sproščanjem. Vaje so bile za moške, zato je mnogo prilagoditev, saj je večina žensk.

Z njimi začenjamo dan, ko se dobro razmigamo in po njih sprostimo in tako dobro pripravljeni lažje začenjamo dan. Vaje lahko dopolnimo z afirmacijami, da nam misli ne uhajajo drugam.

Te smo se naučili takrat:

  1. Sprejemam zemeljsko energijo.
  2. Moj notranji in zunanji svet sta uravnotežena.
  3. Odpiram se lepoti življenja.
  4. Energija prevzema vsako celico mojega telesa.
  5. Občutim jo in uživam v tem.

Po končanih vajah z vami delim svojo »molitev« za ta dan:

Moje telo je dom moje duše in dobro se počutim v njem. Moji energetski centri odlično oskrbujejo moje organe. Sprejemam vse in vse jemljem za dobro zase in za druge. Rada imam življenje in hvaležna sem za vse izkušnje, ker se učim in uživam v tem. Srečna sem in to srečo delim z drugimi. Zato je moje življenje polno. Amen!

Tako sem pripravljena na vse preizkušnje in lažje sprejemam tegobe, ki jih prinašajo leta, ko odpovedujejo organi in kličejo na pomoč. Današnja predstavitev je prisotnim pokazala še eno pot do zdravja in dobrega počutja. Hvaležni smo naši predavateljici, ki nas večkrat poučuje, kako do dobrega počutja. Včasih je učila športno vzgojo, zdaj pa skrbi za telesno vzgojo in dobro počutje v svojih delavnicah. Kar veliko vaj že poznamo. Tako poskrbimo zase in si želimo, da še dolgo lahko skrbimo zase in uživamo v novih znanjih.

Zapisala Lizika Vardijan, članica Univerze za starejše RIC Novo mesto.
Fotografije: Anita Jakše, vodja Univerze za starejše RIC Novo mesto.

 

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media