Umetnost nas povezuje

Različne človeške družbe imajo različne kulture, na vsakem koraku pa nas povezuje umetnost, ki je zvesta spremljevalka človeka na njegovi poti kulturnega razvoja. S spodbujanjem ustvarjalnosti in estetskega izražanja romske skupnosti se na Razvojno izobraževalnem centru Novo mesto zavzemamo za ohranjanje romske kulture.

V programu Osnovna šola za odrasle smo naravnan tako, da zremo v prihodnost, načrtujemo in izvajamo dejavnosti znotraj hiše. Ob Svetovnem dnevu Romov pa smo se odločili, da nekaj utrinkov teh dejavnosti predstavimo tudi povabljenim gostom. V čast nam je bilo gostiti predstavnico Urada za narodnost, predstavnike MO Novo mesto, romske svetnike in predstavnike romskih društev, centra za socialno delo in zavoda za zaposlovanje ter predstavnike policije. Osrednjo besedo na prireditvi je imela Enisa Brizani.

Dejavnosti, s katerimi spodbujamo ustvarjalnost, so med našimi udeleženci poznane kot delavnice. Vsako leto izvedemo več kot 100 delavnic v romskih naseljih in v zavodu. O priljubljenosti delavnic pričata tako številna udeležba kot tudi želje, ki jih v povezavi z delavnicami izražajo njihovi udeleženci. Izvajalci delavnic jim skušamo pri tem v čim večji meri ugoditi. Nazadnje, a ne nazadnje ogledalo željam in pomenu delavnic za udeležence postavljajo njihovi izdelki. V ta namen smo v sklopu prireditve ob Svetovnem dnevu Romov, otvorili razstavo likovnih del udeležencev programa Osnovna šola za odrasle, ki so risali portrete Romov. Predstavili so tudi svoje misli, s katerimi predstavljajo sebe, svojo skupnost in svoj ponos.

Prireditev je popestril Davor Brulc s svojo harmoniko, na koncu pa so nam s pecivom postregle udeleženke, ki so ga spekle na kuharskih delavnic.

 

Financerji

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media