Uspešen način reševanja težav - mediacija

Tak naslov v načrtu za Četrtkova srečanja Univerze za starejše RIC Novo mesto je obetal, da bomo tudi mi znali reševati težave, ko bomo slišali, kako se to dela. Profesorica slovenskega jezika Ksenja Lorber nas je že večkrat razveselila s svojimi znanji. Tokrat smo jo spoznali kot mediatorko, ki rešuje spore na sodišču, v zaporih, gospodarstvu. Prepričljiva je, saj njen govor spodbuja pozitivna čustva, zaupanje in spoštovanje.

Mediacija je prostovoljen način reševanja sporov dveh strank s pomočjo mediatorja. Koliko različnih pogledov imamo in kako reševati spore, je prava umetnost. Slovenci smo znani po sporih zaradi mej in dediščine. Sedaj so aktualni tudi spori ob ločitvah. Torej imeti svoj prav in ne biti poražen. Taki spori gredo iz roda v rod in meje strpnosti so vedno sporne.

Povsod pa gre za reševanje problemov in taktiko, kako doseči dogovor. Pri mediaciji je zelo važno se znati pogovarjati, poslušati in popuščati. Mediator poskuša pridobiti zaupanje, ne sodi, ampak išče poti in rešitev problema. Po treh srečanjih ugotavljajo vsi trije, če je napredek in upanje, da se spor reši. Veliko znanja in potrpljenja je potrebno, zato mora spoznati kulturo in  vedenjske vzorce strank. Spoznati mora manipulacijo, izogibanje. Preprečiti sovražnost, napade, laži, tudi napačne zaključke, tekmovanje in občutke zmage in poraza.

Veliko veščin obvlada naša predavateljica in mnogo lahko nauči vsakega, ki mu mir in dobri odnosi veliko pomenijo. Pri teh letih smo morali tudi mi reševati spore in pretepe, igrati vlogo mediatorjev in verjetno nam je kdaj tudi uspelo. Morda pa smo se kaj naučili tudi na današnjem srečanju.

»Vsakdo se lahko razjezi, to je enostavno, a biti jezen na pravo osebo in do prave mere ter ob prvem času in za pravi namen in na pravi način - to ni v moči vseh, to ni lahko.« je ugotavljal že Aristotel.

Mi pa smo se v tem času bivanja z ljudmi naučili že marsikaj, a nikoli dovolj. Zato smo hvaležni za nove vsebine, ki nam pomagajo v življenju.

Zapisala Lizika Vardijan, članica Univerze za starejše RIC Novo mesto.

 

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media