Uspešna izvedba vseslovenske akcije TVU v sodelovanju z LKD Mavrica Novo mesto in RIC-om Novo mesto

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in Zveza kulturnih društev Slovenije (ZKDS) sta že tretje leto zapored pripravila vseslovenski Teden ljubiteljske kulture (TLK), in povabila lokalne skupnosti, kulturna društva, etnične skupine, ki živijo v Sloveniji, posameznike ter izobraževalne in kulturne ustanove, da se jim pridružijo s svojimi programi.

Letos se TLK aktivno povezuje tudi s Tednom vseživljenjskega učenja (TVU), zato je bil 17. maj 2016 posvečen dnevu učenja in kulture pod geslom »Učenje in kultura z roko v roki«.

V okviru Galerije RIC smo videli povezavo za sodelovanje v tej skupni, vseslovenski akciji in povabili LKD Mavrica Novo mesto, s katerim uspešno sodelujemo že vrsto let. Tako smo 17. maja 2016 v prostorih RIC-a z velikim veseljem odprli skupinsko likovno razstavo. Svoja dela je na ogled postavilo kar 19 članov. Dela so pod vodstvom mentorja Jožeta Kotarja nastajala ravno pod tematiko »Učenje in kultura z roko v roki«, kar je za člane društva predstavljalo pravi izziv. Te dni čopiči počivajo, sledi barv, ki so jih pustili ustvarjalci pa ostajajo. Razstava bo v prostorih RIC-a na ogled vse do 30. junija 2016.

Vabljeni k branju vtisov LKD Mavrica Novo mesto

Ko je stekel pogovor  o sodelovanju z Razvojno izobraževalnim centrom Novo mesto mi je predlagana tema postala pravi izziv. Kajti naslov »Učenje in kultura z roko v roki« je zelo širok pojem in iskanje motiva za moj likovni prispevek, je porajalo veliko vprašanj, v smislu: "Kako naslikati malo in povedati veliko?" K sreči pa se je kmalu rodil tudi navdih in prinesel odgovore. Moj korak se je pred časom ustavil ob kipu Franceta Prešerna.  Pozornost mi je vzbudil detajl - knjiga v roki. Moja misel je bila na mestu. Zgodovina, učenje, …vredno sporočila. Tudi barvno sem želela poudariti kakovost slike, saj zelena barva pomirja, sprošča, pospešuje sposobnost izražanja in posredovanja, … Tako se je rodila moja slika. Vesela sem tega sodelovanja in upam, da v prihodnje ponovimo še kakšno skupno akcijo s TVU-jem in RIC-em. Člani LKD Mavrice so naslikali zelo dobre slike in sem zelo ponosna na njih in na mentorja Jožeta Kotarja, ki nas zelo dobro razume in s strokovnimi nasveti vodi, da zmoremo počasi svoje znanje nadgrajevati.

Vida Praznik, predsednica društva LKD Mavrica Novo mesto


Kot mentor  likovnega društva Mavrica opažam, da slikanje na določeno temo, slikarje sprva nekoliko miselno obremeni, kar pomeni, da se toliko bolj angažirajo in so ob tem aktualni in še bolj izvirni. Ravno zaradi tega, angažiranega slikanja in aktualnega razmišljanja, opuščamo vse tako rekoč »lirične slikarije«, slikanje pokrajine in romantične mestne vedute in se vse bolj vključujemo v vsakodnevno dogajanje. Postajamo in smo kronisti aktualnega dogajanja. Stopnja izobraženosti je v društvu Mavrica zelo visoka. Nekateri slikarji prihajajo iz medicine, drugi iz prosvete ali ekonomije, zato dobro poznajo trenutne razmere in radi sodelujejo pri razumevanju določenega aktualnega trenutka v svojem kraju in tudi v svetu. Takšno sodelovanje, posebej s skupino RIC-a, je zelo željeno in smiselno. Z roko v roki lahko ustvarjamo ozračje za nove likovne, literarne in druge dosežke. Verjamem, da se bo sodelovanje z RIC-em še okrepilo, kajti kultura in učenje krepita duha in bogatita naš vsakdan, imata isto pot in sorodna prizadevanja napredovanja.

Jože Kotar, slikar in  mentor skupine LKD Mavrica Novo mesto 


Ko smo dobili ponudbo, da nekaj narišemo v zvezi s kulturo, mi je pred oči takoj prišla ulica, ki pelje v nedogled, ker tudi kultura je brezkončna. Sodelovanje z  RIC-em vedno rodi uspehe in nastala je res lepa paleta slik v zvezi s to temo. Na otvoritvi razstave v prostorih RIC-a je bilo veselo in res lepo!

Dragica Škrinjar, članica LKD Mavrica Novo mesto 

 

Kar veliko nas je, ki se na RIC-u počutimo že kar domače in radi prihajamo sem. Saj se tu vedno godi kaj zanimivega. Prav posebej smo bili veseli, ker so povabili tudi nas, ljubiteljske slikarje, člane LKD MAVRICA, da pripravimo slikarsko razstavo na temo »Učenje in kultura z roko v roki«. Razmišljala sem, kaj naj bi naslikala na to temo. Ko pa sem zagledala na neki fotografiji nekaj vrečk s posušenimi zdravilnimi zelišči, sem pomislila, da je to prava ideja. Saj to je vedno koristno, če zna človek sam poskrbeti za svoje zdravje in to z naravnimi sredstvi. Vesela sem, da sem v tej akciji lahko sodelovala.

Marinka Starc, članica LKD Mavrica Novo mesto

Sem  članica  društva LKD Mavrica NM in toplo pozdravljam sodelovanje z  Razvojno izobraževalnim centrom Novo mesto. V Tednu vseživljenjskega učenja sem z veseljem s svojo sliko sodelovala na razstavi z naslovom Učenje in kultura z roko v roki. Naslov lep, bogat, za mane pa velik izziv. Takoj sem pristopila k delu. Kar nekaj dni sem v glavi predelovala možne motive, tehnike, izdelala sem kar nekaj skic. Motiv sem našla v sebi. Rada se učim, ustvarjam, kultura in umetnost sta mi blizu. Naslikala sem avtoportret Moja dobra knjiga. Uživala sem, ko sem ustvarjala. Z veseljem bom še sodelovala pri povabilu.

Metoda Turk, članica LKD Mavrica Novo mesto

 

Pripravili: Anita Jakše in Vida Praznik

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media