V Jordanijo in na razstavo V snegu

Naše prvo Četrtkovo srečanje Univerze za starejše v RIC-u Novo mesto v tem novem letu je bilo res bogato. Najprej nas je v Jordanijo popeljal naš dober znanec popotnik doktor Franci Kokalj. Njegova popotovanja so vedno posebna, saj deželo prikaže na poseben način. Kar veliko poslušalcev je Jordanijo že obiskalo, a je njegova predstavitev dežele tudi za njih dobila drugačen pogled. Oktobra 2021 so se s šestimi prijatelji za deset dni prepustili lepotam mirne obmorske dežele Jordanije. O njej so zapisi že 2000 let nazaj. Seveda je o zgodovini in vladarjih pripovedoval kot o dogodkih tega časa, brez listov in drugih pomoči, na pamet. Torej ga je dežela prevzela in se mu vtisnila v srce. Najprej so se odpravili proti Mrtvemu morju, spoznali mesta petih gričev, videli Mojzesovo goro, gledališča s templji, sotesko s sladko vodo, 1500 metrov dolgo sotesko Petre in zakladnice z dvoranami in templji, posvečeni bogovom. Vsak dan so pešačili, plezali po 4 ure, uživali v sončnih zahodih in ob glasbi in zanimivi hrani spoznavali to zanimivo deželo. V tem času je bila dežela kot lunina površina, a v njej je naš popotnik videl veliko lepot. Take prinaša med nas, ki udobno spremljamo njegove poti. Še veliko lepega skriva njegov arhiv in čaka na osvežitev. Veselimo se z njim in smo mu hvaležni, da svoja spoznanja dežel deli tudi z nami.

Drugi del srečanja pa  nas je razveselila razstava slik dr. Alenke Zupan. Že 16 let je članica Likovno kulturnega društva Mavrica in od leta 2019 tudi njena predsednica. S svojim navdušenjem, ustvarjalnostjo je oživila delo društva in med obiskovalci smo opazili veliko novih obrazov. S predstavitvijo svojega dela je opisala tudi način dela v različnih tehnikah in  prevzela še nas, ki ne slikamo. Svoje znanje zna deliti in navdušiti.

Na razstavi V snegu je na ogled 21 avtoričinih slikarskih del, povezanih z letnim časom razstavljanja, na temo zime in snega. Predstavlja se v tehnikah olja na platnu, pastelov, akvarelov, gvaža in grafita, ki služi kot podlaga osnovnih potez za nadaljnje delo. Motivika je raznolika; v zimi jo najbolj navdihuje narava, v snegu išče tudi cvetje, živali, figure in vedute.

Osnovnošolka Tara Božič je dobro vodila predstavitev in nas presenetila tudi s svojo pesmico o naravi. Živahni zvoki flavt in violine so pravi čas prebudili našo pozornost. Glasbena šola Marjana Kozine je s svojimi učenkami in mentoricami vedno odličen dodatek likovnim delom »mavričarjev«. To jutro smo slišali flavtistki Lilo Žnidarčič s skladbo Martina Pitrerie  in Izo Simono Udovč s Poppovo skladbo z naslovom Ruski ciganski ples. Obema je mentorica Vesna Belić. Na violino pa je igrala Niah Orač s skladbo avtorja Obra: Presto, njena mentorica je Branka Zorić Jazbec. Vse tri pa je spremljala korepetitorka Eva Zec.

Belina snega se je od zunaj preselila tudi v našo učilnico in slike Alenke Zupan bodo lepšale stene vsem, ki se srečujemo v tem prostoru. Sodelovala je že pri 100 slikarskih razstavah, ta pa je njena druga samostojna. Z zahvalo vsem nastopajočim in organizatorki Aniti Jakše nas je povabila na pogostitev in kavico ter prijazno kramljanje. S šopkoma in darilci za vse nastopajoče smo se zahvalili  še obiskovalci. Po dolgem času je bil to dogodek, ki je napolnil oči in srce. Še dolgo bodo v nas podobe smrek, zasneženih vasic, janeža v snegu... V ustvarjalcih pa je zanetila nove iskre, da bodo ustvarjali po svoje. Naj to traja še dolgo!

Zapisala Lizika Vardijan, članica Univerze za starejše RIC Novo mesto.
Fotografije: Anita Jakše, vodja Univerze za starejše RIC Novo mesto.

 

 

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media