»V zdravju je svoboda in jaz to spoznavam vsak dan«

Tako se konča vabilo na predstavitev in predavanje zadnji dan Tedna vseživljenjskega učenja gospoda Dušana Portatisa Kovača. V tem času se je zvrstilo kar 168 zanimivih dogodkov, ki jih je obiskalo 3538 obiskovalcev. Spoznali smo  odličnega kuharja, zeliščarja in nagrajenega evropskega inovatorja 2021 iz Nandike 8.  Neodvisna komisija ga je med 3700 proizvajalci v Evropi s področja farmacije in medicine  nagradila kot evropskega inovatorja holističnega pristopa predelave hrane kot hranilo in naravno zdravilo. Iz različnih gob, zelišč, divjih in zdravilnih rastlin izdeluje zdravilo od macerata do hranila.

Prisluhnili smo njegovi zgodbi o njegovih težavah z zdravjem in poškodbah, ko je 15 let delal na sebi in je sedaj pri 60-ih letih cel, torej zdrav. Poudaril je, kako pomembni so: voda, kisik, gibanje, hranila in umiritev. Bolezen nabiramo dolgo in telo nas opominja. Končno tudi opomni.

Poučil nas je o pomembnosti pravilne hidracije v telesu, o gibanju, o umirjanju, o dihalnih vajah in o hranilih za vsako celico v našem telesu. Pokazal nam je dihalne vaje, ki smo jih naredili skupaj. Te vaje nam je poslala njegova sodelavka Mateja Učjak po e-pošti, da bomo telovadili sami.

Če bomo želeli, bomo jeseni lahko spoznavali in vadili skupaj. To je bil še en koristen nasvet, ki jih mi kar zbiramo, da bi ostali še dolgo zdravi in poskrbeli zase. Hvaležni smo za nova spoznanja in ponudbo, da lahko vse to spoznamo. Predavatelj nas je navdušil s preprosto razlago in gorečnostjo, ko je govoril o svojih spoznanjih. Verjeli smo mu in sedaj že vadimo in  pridno pijemo vodo.

Zapisala Lizika Vardijan, članica Univerze za starejše RIC Novo mesto.

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media