Vabljeni na razstavo mandal v RIC

V naši učilnici Univerze za starejše RIC Novo mesto je na ogled razstava mandal. Na Četrtkovem srečanju 1. decembra smo jo videli prvi. Vi jo lahko vidite še v januarju. Avtorica razstave je Stanka Bantan iz Hrastnika. Dokazuje, da čas upokojitve odpira nove svetove in mnogi najdejo svojo umetniško pot v slikarstvu pisanju, kiparstvu… Naši možgani se odpirajo v nove smeri, ko se umirijo in ne porabijo vse energije za službo. Nikoli ni prepozno, le poskusiti je treba. Tudi njena dela so začela nastajati po upokojitvi, ko je začela slikati tihožitja, krajine. Mandale pa so jo čisto prevzele in naša učilnica žari od njih. Njena mentorica mag. lik. um. Severina Trošt Šprogar ni bila prisotna, je pa v sporočilu opisala njeno pot in poudarila, da potreba po ustvarjanju, po lastnem izrazu spada med naše primarne potrebe. Tudi sama slikarka je priznala, da je njena mentorica iz nje potegnila najlepše, kar nosi v sebi.

Nobena razstava ne mine brez glasbenih poslastic Glasbene šole Marjana Kozine. Tokrat sta za pripravo glasbenih točk poskrbela prof. Branka Zorić Jazbec in prof. Rado Kompan. Prvi nas je razveselil Maksim Dragičević, ki obiskuje 6. razred klarineta. Druga je nastopila Niah Orač 6. razred, z violino nam je predstavila skladbo Sarabanda v g Molu. Oba je na klavirju spremljal prof. Damjan Brcar. Pravo razkošje je v teh jutranjih urah slišati tako glasbo, ki nas spremlja še cel dan. Hvaležni smo, da svoje veselje do glasbe delijo tudi z nami.

Nato je Anita Jakše, vodja Univerze za starejše in voditeljica današnjega programa, pozvala še slikarko, da nas popelje v svoj svet ustvarjanja. Veliko vprašanj smo imeli zanjo.

Z njeno zahvalo in vabilom na pogostitev je bila razstava in ogled za vse prisotne novo doživetje.

Vabljeni tudi vi! Svet mandal vas začara in prebudi lepoto tudi v vas.

Zapisala Lizika Vardijan, članica Univerze za starejše.

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media