Velik obisk na okrogli mizi za širšo javnost Ali je imel Einstein prav, ko je trdil, da je lažje razbiti atom kot predsodke

V RIC-u Novo mesto smo 25. 5. 2016 uspešno povezali dva medsebojno dopolnjujoča dogodka:  strokovni dogodek Skupaj za sožitje, ki je bil namenjen spodbujanju razvoja temeljnih zmožnosti in ključnih kompetenc odraslih in je del projekta 'Uresničevanje Evropskega programa za učenje odraslih (EPUO) 2015–2017 v Sloveniji', vodi pa ga  Andragoški center Slovenije ter okroglo mizo, namenjeno širši javnosti v okviru projekta Zgodnja poroka – kultura ali zloraba pod naslovom Ali je imel Einstein prav, ko je trdil, da je lažje razbiti atom kot predsodke? Okrogle mize se je udeležilo presenetljivo veliko število strokovnjakov, predstavnikov lokalne skupnosti ter predstavnikov romske skupnosti.

Okroglo mizo za širšo javnost je vodila upokojena višja znanstvena sodelavka Inštituta za narodnostna vprašanja dr. Vera Klopčič, v pogovoru pa so sodelovali gosti: mag. Hedina Sijerčić, književnica in publicistka iz Bosne in Hercegovine, Maja Žunič Fabjančič, strokovna delavka na  DRPD Novo mesto, Brigita Kropušek Razinger, direktorica AZ LU Velenje, Sandi Horvat, novinar RTV Slovenija ter koordinatorica projekta Zgodnje poroke – kultura ali zloraba, Tea Sulič iz RIC-a Novo mesto.

Gostje so spregovorili  o lastnih izkušnjah, povezanih s premagovanjem stereotipov in predsodkov do Romov in migrantov. Spregovorili so o stereotipih in predsodkih, ki živijo  tako na strani marginaliziranih skupin do večinskega prebivalstva, kot tudi obratno. Ugotavljali so, da so številne pobude, sprejete deklaracije, zakoni na državni in evropski ravni, dobro zastavljeni projekti, ki delujejo v smeri premagovanja stereotipov in predsodkov do drugačnosti sicer pomembni koraki pri premagovanju stereotipov in predsodkov, ne prinašajo pa končnih rešitev. Doseči sožitje različnih na skupnem prostoru postavlja vsakega posameznika pred pomembno nalogo: sprejetje odgovornosti za vsakodnevno gradnjo kvalitetnih odnosov, spoštovanja različnosti v svojem okolju in pripravljenost na medkulturni dialog. Pomembna skupna ugotovitev sodelujočih v pogovoru pa je bila, da je za premagovanje stereotipov in predsodkov ključnega pomena izobraževanje oz. vzgoja ljudi v najširšem smislu ali kot je dejala mag. Sedina Sijerčić: kultura in izobraževanje gresta z roko v roki.

Financerji

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media