Veseli december

Poslanica vsem ljudem


Začeli smo ga loviti že novembra, takoj po martinovem. Trgovski centri ponujajo srečo in zadovoljstvo  s ponudbo in akcijami. Mi pa lovimo vse. Bojimo se, da nam bi oboje ušlo in hlastamo po vsem. Trije dobri možje že tekmujejo in mi jih nadomeščamo. Otroci že nimajo več želj, pa iščejo po katalogih svoja darila, saj več ne vedo, kaj še potrebujejo za svojo srečo. Tako pobezljani čakamo Miklavža, rojstvo božjega deteta in dedka Mraza, ki prinese tudi novo leto.
Morda pa bi bližina in tiho sobivanje  in sočutje prineslo največje darilo. 

Vendar sreče in veselja tu ne bomo našli. Iskati ga moramo v sebi, ko v tišini prelistamo strani tega leta in smo hvaležni za vse izkušnje in preizkušnje. Te nas modrijo in prinašajo zadovoljstvo. V želji, da bi osrečili vse okoli sebe, nase pozabljamo. Zato prvo željo namenimo sebi in pomislimo, če smo za svoje dobro počutje naredili dovolj. Ne čakajte na: potem, ko bo…! Šele srečni sedaj, lahko delimo srečo!  

Okrog nas divja 55 vojn, ki jemljejo življenja, uničujejo domove in upanje, da bo še kdaj mir. V svojih mislih in dejanjih trosite mir in ljubezen. Ne povzročajte prepirov in zdrah ljudem, ki živijo blizu vas. Tako se žiri krog miru in zadovoljstva. Če nas bo več, bo valovanje miru večje in širše. 

Ne računajte, da vas bodo osrečevali drugi. Ti skrbijo le zase. Zato ste edini, ki lahko naredi veliko, da bodo dnevi lepši. Veliko hvaležnosti za vse, kar nam se zgodi, pomeni, da sprejemamo izzive, ki jih nudi življenje. Z vsakim izzivom smo močnejši in bogatejši. To je tudi edino bogastvo, ki ga sprejemajmo hvaležni. 

Morda pa za srečo in srčnost ne potrebujemo vsega, kar nudijo katalogi in imajo sosedovi. Imetje tudi obremenjuje, saj ga ni nikoli dovolj. Obenem pa jih skrbi, kako ga ohraniti in obraniti. To so težke muke, ki težijo imetnike bogastva. Naša generacija je zrasla v skromnosti, a se nismo čutili revni. 

Smo le del vesolja in del živega sveta, a ne edini. Zato se ne obnašajmo kot gospodarji narave, ljudi. Malo ponižnosti in sočutja je dobro vnesti v svoj svet. Svet je majhen in velik in v njem smo mi le drobci, a ga lahko spreminjamo. 

Taki vstopajmo v nove dni tudi še starega leta, saj je bilo kar dobro z nami. V nove dni pa vlagajmo upanje in željo, da bomo skupaj zmogli vse in nam ne bo nič težko. V slogi je moč, v skupnem hotenju pa volja, ki ruši prepreke in gradi. 

 Vse dobro vsem v letu, ki počasi trka na vrata in čaka na sprejem! 

 Dobrodošlo leto 2024!   Kličem Lizika Vardijan iz Novega mesta. 

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media