Vključitev bodočih zdravstvenih delavcev v program Živeti v multikulturni družbi

V aprilu smo začeli izvajati program Živeti v multikulturni družbi za študente Fakultete za zdravstvene delavce v Novem mestu. V uvodni h besedah smo izvajalci mednarodnih projektov iz RIC-a Novo mesto , katerih ciljna skupina so predstavniki romske skupnosti, predstavili posamezne aktivnosti in rezultate na le –teh. Tako smo predstavili platformo projekta e-RR, projekta Sodelovanje za zdravje Romov ter Zgodnje poroke-kultura ali zloraba.

V nadaljevanju se je predstavila romska aktivistka Monika Sandreli. Študentom je na izviren način predstavila zgodovino in kulturo Romov v evropskem in slovenskem prostoru. Sledilo je predavanje Leopolda Jevška  iz CSD-ja Novo mesto,  v katerem je predstavil svoje dolgoletne izkušnje  pri usklajevanju področja socialnih pravic in dolžnosti predstavnikom romske skupnosti. Študenti bodo v okviru 16-urnega usposabljanja spoznali še principe uspešnega dela policije v medkulturnih skupnostih ter izkušnje konstruktivnega reševanja konfliktov.

Že na prvem srečanju so študentje pokazali veliko zanimanja za vsebino usposabljanja.  Za predavatelje so imeli veliko vprašanj. Nekateri med njimi so bili pripravljeni podeliti tudi svoje lastne izkušnje, ki  so jih imeli s predstavniki romske skupnosti na delovni praksi ali v osebnem življenju ter spremembe v odnosu do predstavnikov romske skupnosti , ki so nastale ob boljšem poznavanju njihove kulture in življenja. 

Financerji

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media