Z znanjem na potovanje in po pamet

Včeraj smo v okviru projekta SoftSkills4EU in Svetovalnega središča Novo mesto izpeljali dva dogodka, z namenom motiviranja odraslih za vključitev v jezikovne programe in razvijanja mehkih veščin.

Potopis »PO PAMET: PREKO 12ih DRŽAV Z AVTOM DO MONGOLIJE« nas je popeljal v pustolovščino, v 13.000 km oddaljeno Mongolijo. Člani društva SLOWenc (Rok Dolinar, David in Tilen Tehovnik) so nam na slikoviti način predstavili svoje popotovanje. Ker si za svoje in vse slovenske otroke želijo varno prihodnost v cestnem prometu, so se odločili, da mladino nagovorijo in pokažejo, da je pametna vožnja lahko prav tako zabavna in nas pripelje na cilj, pa čeprav je ta oddaljen 13.000 km. Tako so se julija 2018 s 30 let starim avtom odpravili v oddaljeno Mongolijo preko 12ih držav. Svoje in Subarujeve zmogljivosti so preizkušali nad 40°C, nadmorski višini 4655m, a še vedno vozili »PO PAMET-i«.  

Rdeča nit predavanja izpostavlja pomen jezikovnih kompetenc in mehkih veščin, ki so potrebne za tovrsten izziv, poleg tega pa jih med samim potovanjem tudi razvijamo. Močna volja in navdušenje nad spoznavanjem novega... še več, pomembna je tudi naša iznajdljivost in fleksibilnost, saj vedno ne gre vse po načrtu. Pa tudi organizacijske in komunikacijske veščine ter socialni čut je potreben, saj so se na poti srečali z raznolikimi ljudmi in kulturami. Na vprašanje "Ali so našli pamet" so odgovorili skrivnostno... in sicer, s tem, da bodo morali potovanje ponoviti.  

Več o samem potovanju najdete na njihovi spletni strani.  

V nadaljevanju smo preko delavnice angleškega jezika "Z znanjem na potovanje", uvodoma izpostavili izobraževalni film o razvijanju "jezikovnih zmožnosti". Kot glavni motivator je sodeloval Andragoški center Slovenije, ki je realiziral idejo o pripravi izobraževalnega filma za razvijanje jezikovnih kompetenc in krepitev mehkih veščin. Film je prikazan skozi zgodbo udeleženke naših programov in Svetovalnega središča Novo mesto, Irme Pureber. Celoten film si bomo ogledali v maju, na posebnem dogodku. 

Delavnica angleškega jezika, ki je sledila, je prav tako kot potopis, izpostavljala pomen znanja tujega jezika in mehkih veščin. Udeleženci delavnice so spoznavali, katera znanja potrebujemo za potovanja in se naučili veliko novih besed v angleškem jeziku, ki so koristna za potovanje. 

Ob koncu smo predstavili tudi aktivnosti projekta SoftSkills4EU, ki omogoča z uporabo novo nastalega e-orodja iskalcem zaposlitve (ter drugim zainteresiranim)za lažje ugotavljanje in vrednotenje lastnih mehkih veščin, in Svetovalnega središča Novo mesto, ki nudi brezplačno svetovalno podporo za vključitev v različne izobraževalne programe, med drugim tudi jezikovne. 

Več o projektu SoftSkills4EU in dejavnosti središča najdete na spletni strani RIC-a www@ric-nm.si.

Promocijski dogodek sta financirala Evropska komisija in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, zato je za bil za vse udeležence brezplačen

Financerji

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media