Začeli smo z učenjem tudi starejši v Univerzi za starejše RIC Novo mesto

Zadnji stopamo v učilnice in delavnice še najstarejši učenci, ki vztrajamo v tej univerzi že 22 let. Verjetno nobeden ne čuti tako veselje do izobraževanja kot mi. Za nas ni izpitov, napredujemo kar sami, ko iščemo radovedni nove poti in se veselimo vsakega novega programa. Naš gostitelj je že vsa leta Gostišče Loka, kjer smo z zajtrkom začeli naše srečanje.

Po uvodnem govoru  direktorja Gregorja Sepaherja, ki ima za nas vedno spodbudne besede in nas sliši, nam je povedal, da za nas ni posebnih sredstev in da upa, da mu bo uspelo prepričati in dopovedati, da je ta čas učenja in ustvarjanja po upokojitvi pomemben za dobro počutje starejših. Nam te obljube že nekaj let pomenijo veliko, ker vemo, kakšen je odnos do starejših, saj bi nas mnogi kar pokopali, če ne bi bili pogrebi tako dragi. Tako pa vemo, da še nekdo misli drugače. Čisto zares in pridno pa dela naša Anita, ki je pripravila dober program in zanimive vsebine za Četrtkova srečanja.

Na današnje srečanje je po dolgem času spet prišel med nas Rado Trifković. Zaradi covida ni »potoval« z nami. Pripravil pa je zanimivo predstavitev pod naslovom Zdrav duh v zdravem telesu. Razmigal je naše možgane, tudi telo in nam predstavil veliko zanimivih možnosti razgibavanja in potovanj ter prevozov. K nam prihaja z  veliko naklonjenostjo do starejših, kar čutimo kot velik poklon našim letom.

Tudi sami čutimo, da nam druženje in učenje v tem času poboljša počutje in lažje prenašamo težave, ki so v teh letih pričakovane. Mi računamo, da znanstveni dokazi o naših možganih v teh letih delajo po levem in desnem in tako lahko ustvarjamo in uživamo v svojih spoznanjih in dosežkih. To čutijo in dokazujejo naši mlajši člani, ki prihajajo, da z nami uživajo ta čas. Trudimo se, »da ne bomo usahnili, preden bomo izdahnili«, kot poje Iztok Mlakar. Pričakujemo prijazno in bogato šolsko leto brez omejitev. Vztrajajmo nalašč!

 

Zapisala Lizika Vardijan, članica Univerze za starejše RIC Novo mesto.
Fotografije: Anita Jakše, vodja Univerze za starejše RIC Novo mesto

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media