Zadnji in navdušeni vstopamo v šolo

Začeli smo z učenjem zadnji tudi mi člani Univerze za starejše pri RIC-u Novo mesto. Kar 67 udeležencev se je 4. oktobra 2018 udeležilo prvega srečanja. V gostišču Loka nam prostor in pogostitev nudijo že kar nekaj let. Tu začenjamo z novim šolskim letom in zaključimo tudi staro leto. Za nas bo letos programe sestavljala in vodila Anita Jakše. Z dobrodošlico in predstavitvijo programov smo začeli naše druženje. Obogatile so ga članice Študijskega krožka Znajdem se v okolju, kjer živim pod vodstvom Ane Marije Blažič, ki skrbi, da bodo z znanjem jezika lažje prebrodile težave sporazumevanja. Ker pa se narod najbolj spozna po hrani, so nam pripravile in ponudile jedi svoje dežele. Te jedi so nas že čakale, članice pa so se oddaljile. Pokazale so, kaj znajo in pogosto kuhajo in pečejo doma. Hvala jim za dobrote, odlične so bile. Upam, da jih kdaj kasneje tudi spoznamo, ko se bodo opogumile in se nam predstavile.

Direktor RIC-a Gregor Sepaher nas je prijazno pozdravil in povabil, da sodelujemo v programih in jih tudi sami vodimo, saj imamo veliko znanja. Obljubil je, da bo iskal in našel programe za nas, da bo program bogatejši, a še vedno brezplačen. Predstavil je Ambasadorje učenja. Predlagateljica Meta Gašperšič je predlagala kar vse člane programskega sveta, ker že veliko let vsak po svojih močeh dobro sodelujemo in pomagamo krojiti naš program in pogosto tudi izvajamo dejavnosti. Ambasadorji učenja smo postali: Stane Gregorčič, Milica Lukšič, Slavica Mencin, Frane Umek in Elizabeta Vardijan. To priznanje nas zadolžuje, da bomo tako delali še naprej. S spodbudnimi besedami sem vsem zaželela veselo in z radovednostjo obogateno šolsko leto in vesela druženja s sošolci.

Naše srečanje že več let začenja mladi Rado Trifković, plesalec in navdušen popotnik. Letos nam je predstavil njihovo kolesarjenje po Makedoniji in Albaniji. Pogumni fantje so poleti s kolesi za 11 dni prekolesarili vrhove in doline teh dveh dežel, ki sta zaradi prijaznih ljudi fante navdušili kljub pogostim okvaram koles in nalivih dežja. Izbirali so stranske in stare poti, da so bolje začutili deželo, ki je v mestih napredovala, podeželje pa še ostaja po starem. Prevozili so poti do važnih mest, jezer, po stari rimski poti do Drača, neizkoriščenim rajem za turiste. Veliko denarja priteče iz tujine, kjer delajo mnogi ekonomski izseljenci.

Zanimivo pripoved o njihovih poteh in doživetjih je navdušen popotnik Rado delil z nami. Občudovali smo pogum in zdržljivost teh mladih ljudi. Mi pa smo radovedni na stolih spremljali kolesarje, deželo in bili veseli, da smo vse to delili z njim in on z nami. Svojo dobro energijo je prenesel na nas in nam želel uspešno šolsko leto. Hvaležni smo, da z nami to deli in se vesel vrača med nas vsako jesen. Tako se je začelo učenje brez ocen in izpitov. Vse, kar nas veseli, si privoščimo in uživamo ob novih in pozabljenih spoznanjih. Najvažnejše pa je druženje, saj nas z novimi sošolci druži že znana preteklost, izkušnje in zanimanje za enake stvari. Pridite med nas tudi vi!

Zapisala: Elizabeta Vardijan, članica Univerze za starejše in ambasadorka učenja.
Fotografije: Ivana Parovel, članica Univerze za starejše

 

 

 

 

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media