Zaključili smo s prvim programom socialne aktivacije

Konec junija smo na Razvojno izobraževalnem centru Novo mesto zaključili s prvim programom socialne aktivacije za romske ženske. V pol leta druženja so romska dekleta skozi različna učna izkustva in praktična doživetja napredovala predvsem na področju vključevanja v širšo družbo in se izkazala tudi pri iskanju zaposlitve ter vključevanju v različna izobraževanja po njihovem interesu.

V programu smo veliko časa namenili krepitvi komunikacijskih kompetenc, socialnih in funkcionalnih kompetenc; gostili smo Kraljico metliške črnine 2019, uspešne Rominje, dekleta iz društva za preprečevanje nasilja; obiskovali smo knjižnico, potopisna predavanja, predavanja na temo osebnostne rasti,… Skozi različne ustvarjalne delavnice smo same izdelovale novoletne okraske, voščilnice, pekle pecivo, pripravile manjša darila za medsebojno obdarovanje,  izdelovale vaze, zapestnice, labelo za ustnice,… in na takšen način spoznavale, kako je znanje koristno pri mnogih opravilih v vsakdanjem življenju in kako lahko izboljša položaj in počutje posameznika. Veliko smo se pogovarjali o vlogi čustev v vsakdanjem življenju, jih spodbujali k prepoznavanju in izkazovanju le teh ter o medosebnih odnosih in kako vključiti vse družinske člane, še posebno partnerje v skupne aktivnosti. Poudarek smo v programu dajale iskanju zaposlitve in vsem aktivnostim, ki nas lahko do zaposlitve pripeljejo. Naše druženje je bilo posebno tudi zato, ker je dva meseca potekalo preko sodobnih digitalnih kanalov (telefon, Facebook, Messenger), saj se zaradi preprečevanja okužb s koronavirusom nismo smele srečevati na običajen način. Zaključek programa smo slavnostno obeležile.

Po zaključenem izobraževanju se je ena udeleženka zaposlila, tri udeleženke so se vključile v 25-urni šiviljski tečaj, pet udeleženk pa je druženje nadaljevalo v 24-urnem kuharskem tečaju.

Z mislijo, da smo petnajstim romskih dekletom zadnjih osem mesecev lepšali dneve z druženjem, spodbujanjem in motiviranjem ter jih ob koncu pripeljali do interesa za zaposlitev in izobraževanje, se z veseljem lotevamo izvajanja podobnih aktivnosti v novem programu socialne aktivacije.

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media