Zaključna konferenca projekta UVRVI II

V petek, 29. avgusta 2014, je v prostorih Šeškovega doma v Kočevju potekala zaključna konferenca projekta Uspešno vključevanje Romov v vzgojo in izobraževanje II (UVRVI II). Srečanje je bilo namenjeno predstavitvi rezultatov in povzetkov skupnega dela partnerjev v projektu ter predstavitvi pomena in vloge romskih pomočnikov v izobraževanju.

Konferenca se je pričela s pozdravnim nagovorom direktorice Ljudske univerze Kočevje Maje Rupnik, nato sta zbrane pozdravila domači župan dr. Vladimir Prebilič in minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo.

Sledila je predstavitev projekta in konzorcijskih partnerjev (Ljudska univerza Kočevje, Fakulteta za družbene vede – Univerza v Ljubljani, Razvojno izobraževalni center Novo mesto in Zveza Romov Slovenije), ki so izvajali aktivnosti v obdobju trajanja projekta, in sicer od 1. 9. 2011 do 31. 8. 2014.

V nadaljevanju so sledili strokovni prispevki sodelujočih v projektu. Vlogo in pomen mehanizma uvajanja romskih pomočnikov je teoretično predstavila dr. Irena Bačlija iz Fakultete za družbene vede, kako pa to poteka v praksi, smo spoznali iz prispevkov štirih ravnateljic osnovnih šol (Marija Horvat iz OŠ Franceta Prešerna Črenšovci, Lučka Lazarev Šerbec iz OŠ borcev za severno mejo Maribor, Jožica Pečnik iz OŠ Ljubo Šercer Kočevje in Irena Čengija Peterlin iz OŠ Frana Metelka Škocjan). Marjeta Gašperšič in Darja Brezovar sta v svojem prispevku predstavili smernice za pripravo načrta v osnovnih šolah in vrtcih za učinkovitejše vključevanje Romov v predšolsko vzgojo in osnovno šolo. Ob koncu uradnega dela je pomočnica direktorice Ljudske univerze Kočevje Lilijana Štefanič povzela najpomembnejše ugotovitve predstavljenih vsebin in se zahvalila financerjem projekta, partnerjem, šolam in vrtcem, mentorjem in romskim pomočnikom za opravljeno delo.

Zaključno konferenco je popestril kulturno-umetniški program, ki so ga pripravili  romski pomočniki. Romske pomočnice JV Slovenije so pripravile "skeč" na temo dela romskega pomočnika v naselju in plesno točko. Romski pomočniki SV Slovenije pa so zaigrali na glasbene cevi Boomwhackers. Romski pomočniki obeh regij so se predstavili tudi z razstavo likovnih izdelkov.

Utrinki s konference >>

Glavni rezultati našega sodelovanja v projektu

RIC Novo mesto je bil v projektu aktivno vključen do konca avgusta 2013.

Odgovorni smo bili predvsem za usposabljanje romskih pomočnikov v JV regiji, nadgradnjo in izvajanje mobilne svetovalne službe za Rome, pripravo zbornika projekta ter razvoj programov za delo s starši in odpravljanje predsodkov.

Vabljeni k ogledu gradiv:

  • Zbornik projekta UVRVI II
  • Smernice za pripravo načrta za učinkovitejše vključevanje otrok v VIZ
  • Program Šola za starše
  • Program Spoznajmo se
  • Program Spoznajmo se in odpravimo predsodke

Dokumenti

Smernice za pripravo načrta za učinkovitejše vključevanje otrok v VIZ
Program Spoznajmo se
Program Spoznajmo se in odpravimo predsodke
Program Šola za starše

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media