Zimsko potepanje po obronkih Trške gore

Četrti torek v mesecu je čas za potepence, člane Ric-ovega Študijskega krožka Potepanja po ..., da se družimo in potepamo po okolici Novega mesta, kdaj pa kdaj pa nas pot zapelje tudi drugam. Poti so znane v naprej, saj se v začetku septembra pripravi plan pohodov z vodji pohodov, ki so člani UV in hkrati tudi potepenci. Naše zborno mesto je praviloma na parkirnem prostoru KZ Žabja vas. Prijav ni potrebno vnaprej, le ob določeni uri moramo biti na parkirnem prostoru. Najbolj vztrajni potepenci se ne ustrašimo mraza niti meglenega jutra. Tudi tokrat je bilo tako. Devet se nas je zbralo. Vsi smo prišli z dobro voljo in nasmejanim obrazom.

Zapeljali smo se do vznožja Trške gore - Bajnofa. Tu smo zapustili železne konjičke. Korake smo usmerili proti Trški gori po malo uhojeni poti, ki nas je kmalu pripeljala do žal propadajoče zidanice skladatelja Marjana Kozine, do vinske kleti Colnar, in po gozdni poti do cerkve Marijinega rojstva. Tu smo se iz nahrbtnikov okrepčali, nekoliko razgledali ter jo mahnili proti Golušniku, Burjevcem, vse do Bajnofa. Narava je postajala vse bolj pravljična, saj pravijo, da ima tu burja mlade, zato tudi ime Burjevci. Manjkali so nam le sončni žarki, ki bi to lepoto pozlatili. Tu smo zavili levo med vinograde, ki še spijo zimsko spanje, le tu pa tam so nekateri vinogradniki pohiteli in jo že pripravili, da se spomladi prebudi. Med potjo smo si imeli veliko za povedat, saj različno poznamo to našo lepotico, vinogradnike ter lastnike zidanic. Kljub temu, da smo jo že vsi večkrat prehodili, so nekateri danes hodili po vsem novih poteh.

Naše potepanje smo zaključili po triurni hoji zadovoljni, veseli, polni novih moči z obljubo, da se srečamo na naslednjem potepanju po doli naokoli okoli Smolenje vasi.

Vodila in zapisala: Anica Mušič, članica študijskega krožka Potepanja po ...

Fotografije: Nada Mlakar, članica študijskega krožka Potepanja po ...

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media