Medgeneracijski mostovi

Ime projekta: Medgeneracijski mostovi
Obdobje trajanja: 1. 8. 2012–31. 7. 2014
Vrednost: 11.368,00 eur
Financer: Evropska Unija s programom Vseživljenjsko učenje

Partnerja:

Ciljna skupina: starejši odrasli

Povzetek projekta

Projekt je povezal Razvojno izobraževalni center Novo mesto (RIC Novo mesto) in poljsko ustanovo  Bytomski Ośrodek Edukacji (BOE) iz mesta Bytom. Projekt je spodbujal in omogočal medgeneracijsko in medkulturno povezovanje s prostovoljnim delom starejših. Udeleženci projekta so izboljšali osebne, jezikovne, socialne, medkulturne in medgeneracijske spretnosti ter pridobili znanja s področja etnologije, kulinarike, geografije in zgodovine obeh sodelujočih držav. S projektom smo poskušali prispevati tudi k spreminjanju miselnosti o zmožnostih starejših odraslih in pomenu njihovega prostovoljnega dela ter preseganja stereotipov o starosti in staranju.

Rezultati projekta

Spomladi 2013 smo v Novem mestu tri tedne gostili štiri starejše odrasle (nad 50 let) s Poljske. Sodelovali so v programih RIC Novo mesto za mlade in starejše ter jim predstavljali svojo deželo v številnih delavnicah z etnološko (kulinarika), geografsko in zgodovinsko vsebino. Program je bil obogaten  tudi z medkulturnim večerom, na katerem so slovenski in poljski prostovoljci predstavili poezijo obeh narodov v slovenskem, poljskem, angleškem in ruskem jeziku. Da so jim dnevi v Sloveniji minili v razgibanem in prijetnem vzdušju, so ves čas skrbeli tudi člani študijskega krožka S prostovoljstvom na pot. Slovenijo in Dolenjsko so jim predstavili v video zapisu, ki je objavljen na YouTubu:

V maju 2014 so se štirje člani Univerze za starejše, ki deluje v zavodu, prav tako za tri tedne odpravili na prostovoljno delo na Univerzo za starejše k poljskemu partnerju, kjer so izmenjali znanja in spretnosti iz zakladnice slovenske in še posebej dolenjske dediščine. Ob zaključku projekta smo izdali tudi e-knjižico receptov v treh jezikih (slovenskem, poljskem in angleškem), ki je na ogled na spletni strani.

Sodelovanje v projektu ni vplivalo le na prostovoljce (izboljšanje jezikovnih spretnosti, spoznavanje novih ljudi, nove kulture in zgodovine, dvig samozavesti itd.), ampak tudi na obe sodelujoči organizaciji. Obe organizaciji sta v obdobju bivanja prostovoljcev organizirali dogodke, ki so bili odprti za javnost, ter sodelovali z drugimi ustanovami v lokalnem in širšem okolju, kar je omogočilo izmenjavo različnih izkušenj (npr. sodelovanje s poljsko ambasado v Sloveniji pri pripravi predstavitvenega filma o Sloveniji v poljskem jeziku; nastopi učencev novomeške glasbene šole pri izvedbi medkulturnega večera, na katerem so slovenski in poljski prostovoljci predstavili poezijo obeh narodov v slovenskem, poljskem, angleškem in ruskem jeziku; sodelovanje na občinskem dogodku Starosti prijazno mesto; vključitev v Parado učenja; povezovanje z drugimi organizacijami in institucijami preko obiskov različnih lokalnih znamenitosti itd.). Udeleženci, tako sodelujoči kot obiskovalci, so imeli priložnost spoznati podobnosti in razlike obeh evropskih držav. Povezovanje sodelujočih organizacij in gostujočih prostovoljcev s širšim lokalnim okoljem (z izvedbo kulinaričnih, ustvarjalnih, etnoloških delavnic, geografskih in zgodovinskih predstavitev) je bila priložnost, da tudi druge generacije spoznajo pomen in vrednost znanja in izkušenj starejših (medgeneracijsko sodelovanje). Dodana vrednost projekta je bila zagotovo tudi v tem, da je RIC Novo mesto utrdil vez s partnerjem v tujini, s čimer se nadejamo trajnega sodelovanja tudi v prihodnje.

Vodja projekta je bila mag. Gabi Ogulin Počrvina. Dodatne informacije o projektu dobite na ric@ric-nm.si.

Arhiv projektnih novic:

Financerji

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media