Sreča in zdravje v glini

Ime projekta: Sreča in zdravje v glini
Obdobje trajanja: 8.−14. 11. 2010
Vrednost: 16.695,00 eur
Financer: Evropski program Vseživljenjsko učenje (Grundtvig delavnice)

Ciljna skupina: starejši odrasli, ki jih zanima ustvarjanje z glino in njeni zdravilni učinki

Povzetek projekta

V delavnici Sreča in zdravje v glini je sodelovalo 15 starejših odraslih iz 7 različnih držav: Latvije, Nemčije, Poljske, Portugalske, Romunije, Turčije in Slovenije. Glavni del delavnice je bil posvečen oblikovanju uporabnih glinenih izdelkov, ki je udeležence popeljal od osnovnih zakonitosti oblikovanja do zahtevnejših tehnik glaziranja in dekoriranja. Poleg tega je delavnica obsegala dejavnosti, posvečene spoznavanju slovenske kulturne dediščine in običajev ob Martinovem: ogled zbirke keramike v Dolenjskem muzeju, Matjaževe domačije na Pahi, moderne izdelave keramike v podjetju Peči keramika in spoznavanje zdravilnih rastlin v samostanu Stična. Glavni dogodek je bilo žganje glinenih izdelkov na prostem na kmetiji Pri Malči, kjer so se udeleženci seznanili s posebno japonsko tehniko žganja gline, imenovano Raku tehnika.

Rezultati projekta

Udeleženci so v delavnici izboljšali svoje ročne spretnosti, pridobili znanje o značilnostih različnih glin in njihovi uporabi ter s pomočjo mentorice usvojili različne tehnike oblikovanja glinenih izdelkov. Vsak udeleženec je po svojem okusu tudi ustvaril komplet izdelkov. Poleg tega so pridobili znanje o zdravilnih učinkih gline in se seznanili z zgodovino lončarstva na Slovenskem. Preko izbranih obiskov in predavanj so udeleženci spoznali tudi tradicijo, kulturno dediščino in značilnosti naše države.

Delavnica je spodbudila tudi mobilnosti pri starejših odraslih, ki se za take oblike izobraževanja po navadi ne odločajo, okrepila je njihovo aktivno učenje, izmenjavo znanja in izkušenj.

Vodja projekta je bila Andreja Rezelj.

Dokumenti

Basics of clay modelling and japanese RAKU firing technique
Razstava fotografij Sreča in zdravje v glini
Z Grundtvigom v Evropo po nova znanja

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media