Stari starši in vnuki

Projekt se je izvajal od 13. 6. 2008 do 31. 8. 2011.

OPIS PROJEKTA:

Namen projekta je bil promocija in razvoj digitalne pismenosti med populacijo starejšo od 55 let. Glavni ciljni skupini sta bili dve: dijaki srednjih šol ali drugi mladi prostovoljci v vlogi digitalnih mentorjev (vnuki) in starejši odrasli (stari starši) v vlogi udeležencev. Vnuki so stare starše učili brskanja po internetu in uporabe elektronske pošte ter drugih internetnih storitev (e-bančništvo, e-nakupovanje, e-uprava ...) ter jim na ta način pomagali prevzeti aktivno vlogo državljanov digitalne družbe.

Pobuda je imela močno izražen lokalni značaj in je zajemala vključevanje in zavezo lokalnih interesnih skupin in sponzorjev, lokalnih šol in študentov, ter starejših ljudi iz lokalnih skupnosti.

Seminarje, ki so jih vodili "vnuki", so bili zelo kratki in individualnega značaja (en vnuk je poučeval enega ali dva stara starša); nadaljnje dejavnosti, ki so jih stari starši izvajali v laboratorijih, so zasnovane tako, da stari starši lahko napredujejo po lastnem ritmu. Za vnuke smo pred pričetkom izvajanja tečajev pripravili ustrezno usposabljanje z mentorjem, ki je ves čas spremljal delo vnukov in skrbel za podporo in pomoč, če se je kje zataknilo.

Projektne novice:

Zaključek druge izvedbe tečajev - 11. 5. 2010

Zaključno srečanje druge izvedbe tečajev učenja interneta in elektronske pošte je potekalo v torek, 11. 5. 2010, na Razvojno izobraževalnem centru v Novem mestu. V projekt je bilo v letošnjem šolskem letu vključenih 26 starejših v vlogi starih staršev in 13 dijakov v vlogi vnukov. Vnuki so poučevali stare starše, kako se uporablja internet in elektronska pošta. Pridobivali so tudi znanja in veščine, ki jih v današnjem času digitalne družbe še kako potrebujemo. Delo v projektu sta ves čas spremljala mentorja, ki sta nudila udeležencem pomoč pri njihovem delu.

Fotografije iz prvega srečanja, z dne 19. 1. 2010, ki je potekalo na Ekonomski šoli v Novem mestu, kjer so se dijaki predstavili starim staršem in so se oblikovale skupine za začetek izvajanja tečajev.

PRVA LOKALNA E-VSEBINA ŽE DOSTOPNA

Na voljo vam je prva lokalna e-vsebina, priročnik z navodili za izdelavo fotografij preko spleta. Priročnik je namenjen vsem udeležencem projekta ter tudi vsem ostalim, ki vas tema zanima. Za ogled gradiva kliknite tukaj.

DRUGA LOKALNA E-VSEBINA: S POMOČJO JAVNEGA PREVOZA DO VAŠEGA ZDRAVNIKA

V gradivu boste našli veliko koristnih informacij o možnostih javnega prevoza v Novem mestu in kako le te-ga izkoristiti kadar se namenimo obiskati svojega zdravnika. Gradivo je brezplačno javno dostopno na povezavi http://www.cvzu-dolenjska.si/ kjer je potrebna le registracija uporabnika.

TRETJA LOKALNA E-VSEBINA:  MOŽNOSTI ELEKTRONSKEGA POSLOVANJA V NAŠI OKOLICI

Gradivo, ki je pripravljeno v obliki spletaja, do katerega lahko dostopate, če se brezplačno registrirate na spletni strani http://www.cvzu-dolenjska.si/ govori o spletnih storitvah in o možnostih uporabe storitev javne uprave. Predstavljeno je tudi spletno bančništvo in portal Mestne občine Novo mesto.

ČETRTA LOKALNA E-VSEBINA: MEDIJI V LOKALNEM OKOLJU - 1.7.2010

V gradivu so predstavljeni pomembnejši mediji v lokalnem okolju, ki se pojavljajo na spletnih straneh. Podrobneje so predstavljene spletne strani Televizije Vaš Kanal - Novo mesto s poljem za iskanje vsebine in levim navigacijskim podoknom. V nadaljevanju je predstavljena spletna stran Radia Krka Novo mesto in časopisa Dolenjski list. Sledi predstavitev spletne strani z regijskimi novicami www.lokalno.si ter spletnega portala eDolenjska.si. v nadaljevanju so podana tudi navodila za pošiljanje dogodkov in prispevkov na omenjeni portal. Sledi še krajša predstavitev spletne strani www.youtube.com ter navodila za dodajanje posnetkov na omenjeno spletno stran. Gradivo je dostopno na http://www.cvzu-dolenjska.si/

VNUKI ODPRLI STARIM STARŠEM POT DO NOVE TEHNOLOGIJE

Uspešno smo izvedli prvi sklop učenja uporabe interneta za »Stare starše«. Tovrstno usposabljanje na prvi pogled mogoče za nekoga ne pomeni nič posebnega, pa vendar temu ne bi rekli tako. Drugačnost je predvsem v načinu izvedbe tečajev, saj so se v vlogo učitelja postavili dijaki Ekonomske šole Novo mesto. Drugače povedano, mladi so učili starejše. Sam projekt, ki je sofinanciran s strani Evropskega socialnega sklada ter Ministrstva za šolstvo in šport, z naslovom Partnerstva - Stari starši in vnuki je namenjen predvsem promociji in razvoju digitalne pismenosti starejših nad 55 let ter sodelovanjem med mlajšo in starejšo generacijo. V projekt se je vključilo 10 mladih - »vnukov« in 23 starejših - »starih staršev«. Zaključek prvega sklopa tečajev bo v ponedeljek, 30.03.2009. Več o dogodku.

PRIROČNIK ZA DELO V PROJEKTU

Udeleženci so pri učenju uporabe interneta uporabljali priročnik, ki ga je prav v ta namen pripravil naš mentor v projektu Gregor Mede. Vsebina priročnika je prilagojena začetnikom v spoznavanju z internetom in je namenjem tako udeležencem projekta kot tudi širši javnosti. Če si ga želite ogledati, kliknite tukaj.

USPEŠNO ZAKLJUČILI PRVI SKLOP TEČAJEV

Uspešno smo izvedli prvi sklop tečajev učenja interneta in elektronske pošte. Zaključek je potekal na RIC-u 30.03.2009. Dijakom in starejšim smo podelili potrdila. Pri podelitvi potrdil sta priskočili na pomoč svetovalna delavka iz Ekonomske šole Novo mesto Andreja Petrovič in direktorica Ric-a Marjeta Gašperšič. Z izvedbo tečajev bomo nadaljevali v začetku leta 2010, zato vabimo vse, ki bi se v projekt radi vključili, da se obrnete na tel. št. 07 393 45 51 (Metod Pavšelj) ali pišete na metod.pavselj@ric-nm.si.

Nekaj foto utrinkov iz zaključnega srečanja:

USPEŠNO SODELOVANJE DVEH GENERACIJ SE NADALJUJE

Na Razvojno izobraževalnem centru Novo mesto izvajamo, v sodelovanju z Ljudsko univerzo Jesenice, projekt Partnerstva - Stari starši in vnuki. V projekt je bilo v preteklem šolskem letu vključenih 25 starejših v vlogi starih staršev in 10 dijakov v vlogi vnukov. Vnuki so poučevali stare starše o uporabi svetovnega spleta ter ostalih veščin, ki jih v današnjem času, v času digitalne družbe, še kako potrebujemo. Delo v projektu je ves čas spremljal mentor, ki je nudil udeležencem pomoč pri njihovem delu. V obdobju, ki je za nami, smo izdelali tudi dve gradivi - lokalni e-vsebini, ki sta dostopni v elektronski obliki na spletni strani RIC-a. Prvo gradivo je priročnik z navodili, kako preko interneta poslati fotografije v razvijanje, v drugem pa boste našli veliko koristnih informacij o možnostih javnega prevoza v Novem mestu ter kako le-tega izkoristiti, kadar se namenimo obiskati svojega zdravnika. 

Operacijo delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo za šolstvo in šport. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete: Razvoj človeških virov in vseživljenjskega učenja; prednostne usmeritve: Izboljšanje kakovosti in učinkovitosti sistemov izobraževanja in usposabljanja.

Informacije:

Gregor Sepaher
07 393 45 54, 051 670 968
gregor.sepaher@ric-nm.si

Več informacij tudi na spletni strani CVŽU Gorenjska.

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media