AMBASADORJI UČENJA

V današnjem hitro spreminjajočem se svetu postaja vseživljenjsko učenje nujnost. Vsako novo znanje šteje, saj prispeva k osebnemu in družbenemu razvoju. Prav zato Razvojno izobraževalni center Novo mesto (RIC Novo mesto) stremi k spreminjanju odnosa do izobraževanja odraslih, pri čemer nam v veliko pomoč stojijo ambasadorji učenja.

Na javno povabilo za predlog Ambasador učenja 2024 so prispeli štirje predlogi. Prepoznali so jih predlagatelji ga. Neži But, ga. Slavica Mencin in ga. Elizabeta Vardijan. Ekipi ambasadorjev iz leta 2018 in 2020 so se tako pridružili gaMarija Črv, ga. Anita Jakšeg. Franci Kokalj in ga. Cvetka Krampelj. Slavnostno imenovanje Ambasadorjev učenja 2024 bo potekalo v sredo, 22. maja 2024.

Dobitnikom naziva iskreno čestitamo in se veselimo sodelovanja na področju svetovanja in izobraževanja odraslih. 

Štirje prepoznani posamezniki so svoji paleti najrazličnejših življenjskih vlog dodali še eno, postali so Ambasadorji učenja 2024. Spoznajte jih.

MARIJA ČRV (predlagateljica ga. Slavica Mencin)

Gospa Marija je po zaključku svoje kariere kot vzgojiteljica odkrila novo strast v glasbi in plesu. Navdušila jo je lepota Bachovih plesov in harmonija narave, ki jo je začela interpretirati skozi ples.

Zdaj vodi svoje skupine plesov narave v Novem mestu in Šentjerneju. Njeno znanje in strast navdihujeta druge, da se pridružijo njenim skupinam in se naučijo umetnosti plesa. S ponosom deli svoje lastne koreografije, ki so plod njenega ustvarjalnega duha in bogatih izkušenj.

Gospa Marija z lastnimi koreografijami in nastopi na različnih prireditvah bogati kulturno življenje svojega okolja ter dokazuje, da je vedno priložnost za nova znanja in ustvarjanje.

»Rekla pa bom, da se počutim počaščeno, ker so me izbrali za ambasadorja učenja, čeprav to ni moj namen. Moj namen je deliti nekaj dobrega med ljudi, kajti tudi jaz dobivam od njih neverjetno veliko energije in ljubezni nazaj.«

ANITA JAKŠE (predlagateljica ga. Elizabeta Vardijan)

Za gospo Anito vodenje univerze starejših ni zgolj poklicna dolžnost, temveč priložnost za soustvarjanje skupnosti, ki temelji na vzajemnem spoštovanju, razumevanju in neprestanem razvoju. Osredotočena je na poslušanje in razumevanje potreb članov, kar ji omogoča, da ustvari okolje, kjer se vsak posameznik počuti slišanega, razumljenega in cenjenega. Ustvarja povezanost in občutek pripadnosti, ki sega onkraj štirih zidov. Uspešno vodi tudi različne kulturne, izobraževalne in družabne dogodke, ki spodbujajo sodelovanje in povezanost v skupnosti.

Gospa Anita ni le izjemna učiteljica, temveč tudi večna učenka. Njena želja po znanju in izkušnjah jo vodi k nenehnemu raziskovanju novih področij in iskanju priložnosti za osebno rast.

Njeno delo in predanost dokazujeta, da je s pravim pristopom in energijo mogoče soustvariti skupnost, ki temelji na znanju, spoštovanju in medsebojnem sodelovanju.

»Vsak človek nas nekaj nauči, vsaka žival, vsaka rastlina … tudi tišina.«

FRANCI KOKALJ (predlagateljica ga. Slavica Mencin)

Gospod Franci kot zdravnik ves čas uči in se uči. Uči pa se tudi na potovanjih, ki so njegova strast. Vsako novo odkritje na poti predstavlja priložnost za razširjanje lastnega obzorja ter odkrivanje lepot in bogastev sveta. V svojih poteh se ne osredotoča zgolj na glavne atrakcije, temveč išče tiste skrite kotičke, kjer se razkriva pristna lepota narave, kulture in ljudi.

Opazovanje iskric v očeh in nasmehov na obrazih ljudi, ki živijo veliko bolj skromneje kot mi, mu daje dodatno energijo in motivacijo, da nadaljuje svoje popotniške dogodivščine.

Vendar pa gospod Franci svojih izkušenj ne zadržuje le zase. Zaveda se, da se znanje deli. Zato svoje zgodbe, vpoglede in modrosti, pridobljene na potovanjih, deli s širšo javnostjo. S svojimi navdihujočimi potopisnimi predavanji po vsej Sloveniji ne le razkriva skrite lepote sveta, temveč tudi spodbuja ljudi, da sami raziskujejo in odkrivajo.

»Ker učenje ni samo branje knjig in hoja v šolo. Učenje je življenje in če ga tako jemlješ, se dogaja iz dneva v dan.«

CVETKA KRAMPELJ (predlagateljici ga. Elizabeta Vardijan in ga. Neži But)

Gospa Cvetka živi in diha z zvokom in notami. Njena predanost glasbi je navdihujoča, saj še vedno goreče uči in navdušuje vse, ki stopijo v stik z njo.

Že desetletje poučuje v skupini Z glasbo v lepši svet v okviru Univerze za starejše v RIC Novo mesto. Cvetkina sposobnost, da svoje znanje prenese na starejše generacije, je neprecenljiva. Njena zgodba je opomin, da strast do glasbe ne pozna starosti ali časa. Njena ljubezen do glasbe je večna.

V današnjem hitrem tempu življenja se včasih zdi, da pozabimo na stvari, ki nam prinašajo pravo zadovoljstvo in izpolnitev. Medtem ko se osredotočamo na vsakdanje obveznosti, pogosto spregledamo preproste vire radosti in izpolnjenosti. Ena takšnih dragocenosti je zagotovo petje.  

»Življenje teče hitro oziroma prehitro in ob tem nam zmanjkuje časa za učenje, vseeno mislim, da je dan brez novih spoznanj, izgubljen dan. Res pa je, da zato potrebujemo veliko dobre volje, notranje moči, hotenja in vedno, vedno pogled naprej.«

  

Ambasadorji učenja so prepoznani posamezniki, ki so s svojo strastjo in predanostjo zavezani širjenju pozitivnega odnosa do izobraževanja in pridobivanja novih znanj. Ti posamezniki prihajajo iz različnih področij življenja in delovanja, a vsi delijo skupno prepričanje: učenje je ključno za osebno rast in dobrobit skupnosti. S svojimi zgodbami, izkušnjami in nasveti spodbujajo druge, da se vključijo v vseživljenjsko učenje.

Ambasadorji učenja poudarjajo, da se izobražujemo za sebe in za skupnosti, v katerih živimo. Njihovo sporočilo je jasno, izobraževanje se ne konča z zaključkom formalnega šolanja, temveč traja vse življenje.

Vseživljenjsko učenje omogoča posameznikom, da se prilagajajo novim izzivom in priložnostim. Ambasadorji učenja igrajo ključno vlogo pri ozaveščanju o tem. Njihovo delo je še posebej pomembno v današnjem času, ko tehnološki napredek in družbene spremembe zahtevajo nenehno posodabljanje znanj in spretnosti. Bolj izobražena, prilagodljiva in vključujoča družba je bolj pripravljena na izzive prihodnosti.

Ambasadorji učenja s svojimi dejanji in zgledom kažejo, da je znanje močno orodje, ki lahko spremeni posameznike in skupnosti. Njihova prizadevanja ne vplivajo le na tiste, ki se odločijo za nadaljevanje izobraževanja, temveč širijo zavest o pomembnosti vseživljenjskega učenja v celotni družbi.

RIC Novo mesto skupaj s svojimi ambasadorji učenja tako vodi pot k bolj izobraženi, vključujoči in prilagodljivi družbi.

Vsem ambasadorjem učenja 2024 iskrene čestitke!

 

Financerji

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media