Dve mladosti in ena ljubezen

Knjiga Alojza Rebule in Zore Tavčar Dve mladosti in ena ljubezen, ki jo je na srečanju bralk predstavila Anka Bratož, je izšla leta 2015.

Za 65.letnico zakona sta avtorja skupaj izdala svoje spomine v eni knjigi. Njuna ljubezenska in literarna pot sta se spojili. V prvem delu so mladostni, pastirski spomini pisatelja na kraj, šolo, semenišče v Gorici. V drugem delu pa je njegova žena priredila besedila Stoji učilna zidana, marsikateri dogodek, marsikaj pa doda tudi domišljija. Tako ostaja karseda stvaren.

V tem pogledu je bolj sproščena njegova žena Zora Tavčar, ki v drugem delu knjige objavlja skrajšani in prirejeni besedili Stoji učilna zidana in Veter v laseh ter novelo Tristan in Izolda. Najprej poetično opisuje naravno okolje v domači Loki pri Zidanem mostu, posebej reko Savo, ki je bila najzvestejša in razumevajoča prijateljica njenega otroštva in dozorevanja. Šolala se je v Mariboru, ki ji je ostal v spominu kot mali Pariz, poln mladostnega hrupa in poezije, iz okupiranega Maribora se je selila v Ljubljano, Loko in na Dunaj, od koder je pred bombardiranjem ušla v Brežice, nato pa je v povojni Ljubljani nadaljevala šolanje za učiteljico. Še posebej natančno se spominja dne, ko je ob bombardiranju zasulo njeno učiteljico in ji je v slovo napisala svojo prvo pesem. Zora Tavčar iskreno in prepričljivo opisuje stisko odraščajočega otroka, ki zapušča ljubljeni rojstni kraj, in iskreno doživljanje in duhovno zorenje v času medvojnega šolanja, ko se je pod prisilo selila s kraja v kraj.

Zakonca sta bivala v Trstu, sedaj pa živita v Loki pri Zidanem mostu.

Zapisala Lizika Vardijan, animatorka ŠK Beremo skupaj.

Financerji

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media