Gradiva za poučevanje Finančne pismenosti za Rome na voljo v tiskani in e-obliki

V triletnem projektu FINALLY – Finančna pismenost za Rome (financiran s strani Evropske unije skozi program Vseživljenjsko učenje) je RIC Novo mesto skupaj s projektnimi partnerji iz Italije, Bolgarije, Srbije, Grčije in Slovaške premišljeno snoval vsak korak pri nastajanju in razvoju programa za finančno pismenost Romov. Sprva smo po enotni metodologiji opravili raziskavo o potrebah romske populacije po finančni pismenosti v vseh šestih partnerskih državah. Na podlagi teh spoznanj smo razvili 56-urni izobraževalni program, ki obsega štiri module:

  1. Proračun gospodinjstva – načrtovanje vnaprej in pametna poraba denarja
  2. Varčevanje za prihodnost
  3. Razumno izposojanje
  4. Povečanje prihodkov

Program je oblikovan za mlade odrasle Rome, ki imajo pogosto višjo izobrazbo kot njihovi sorodniki in so bolj dovzetni za izobraževanje. Postajajo vedno bolj samostojni pri upravljanju svojih financ in so ključni akterji družbenih sprememb.

V naslednjem koraku smo razvili priročnik za učitelja, in sicer kot pripomoček za usposabljanje izvajalcev izobraževalnega programa in kasneje za uporabo že usposobljenih izvajalcev za poučevanje  te ciljne skupine. Orodja oz. učni pripomočki znotraj posamezne teme priročnika, so vključena tudi v Delovnem zvezku za udeležence. Izdelane so tudi predstavitve PowerPoint s ključnimi točkami o vsebini posamezne teme. Pri poučevanju/učenju je v pomoč tudi novo nastala didaktična igra Romonopoly, pri kateri gre za osredotočenost na razumevanje različnih finančnih konceptov in finančnih situacij iz resničnega življenja.

Usposobili smo učitelje, strokovne delavce, romske mediatorje za izvajanje tega izobraževalnega programa ter v vseh partnerskih državah program in gradiva preizkusili s ciljno skupino Romov. Na podlagi rezultatov in povratnih informacij v pilotnih izvedbah, smo gradivo še izboljšali. Prevedeno v vse partnerske jezike ter angleščino smo izdali tako v tiskani kot tudi elektronski različici na spletni strani http://finally.splet.arnes.si/publications/ in http://www.ric-nm.si/si/projekti/mednarodni/finally/.

Z določenimi prilagoditvami je program skupaj z gradivi primeren tudi za druge ciljne skupine. Močno vam priporočamo, da ga izkoristite v celoti.

Več o projektu si lahko preberete na projektni spletni strani.

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media