Hobiji nam lepšajo življenje

Med zadnjimi letošnjimi četrtkovimi srečanji smo člani Univerze za starejše RIC Novo mesto V Pogovorih o hobijih odkrivali, kaj nam pomenijo in kateri hobiji nam bogatijo ta čas, ko nimamo službe in smo tu, da se imamo lepo. Mnogi so svoje hobije spoznali že kmalu in so tudi v službi delali, kar jih je veselilo. Takim je čas službe hitro minil in taki so službo jemali kot veselje. Verjetno je bilo veselje tudi delati z njimi in so imeli največ koristi vsi. Med službo  je bilo za drugo manj časa in so vsi čakali, da bo zanje čas prišel. Ta čas je prišel, tu je izkoristite ga.

Za izziv drugim smo povabili dve gostji iz Žužemberka: Magdo Kastelic Hočevar, častno občanko občine Žužemberk in Silvo Mohorčič, prejemnico pisnega priznanja občine Žužemberk . Obe smo na naših srečanjih že spoznali in ugotovili, da imata veliko srečo, ker jima hobiji lepšajo življenje. S svojim veseljem pa razveseljujeta še druge, saj obe razdajata svoje besede v pesmih v svojem Žužemberku in drugod. Gospo Magdo smo spoznali z vsemi njenimi darovi že prej. Gospa Magda  izdeluje nakit, rute, torbe, je urednica Trepetlike in sedaj je še pisateljica  in ilustratorka sveže pripovedke  Uročena grajska gospodična. Sploh je gospa Magda tudi borka s Parkinsovo boleznijo, ki jo kroti in se ne da. Občudovanja in posnemanja vreden zgled. Čisto svežo knjigo pesmi gospe Silve Mohorčič Žuborenje besed smo čakali skupaj, saj jo je napovedala že ob našem prvem srečanju, ko nam je brala svoje pesmi, ki so odzivi na življenje in občutke Gorenjke v Suhi krajini.

Za začetek  Pogovora pa sem prebrala novejša spoznanja medicinskih raziskav, ki  dokazujejo, da možgani v teh letih delujejo še bolje, drugače in jih je treba trenirati. Izkoristite ta čas in poiščite svojo nadarjenost in veselje, dokler ste še pri moči.

To je bil dober uvod,  da smo o svojih hobijih spregovorili tudi drugi. Vsi smo veseli, da se lahko družimo  v RIC-u v različnih delavnicah in smo redni obiskovalci Četrtkovih srečanj, ki za mnoge pomenijo okno v svet in stik z vrstniki. Tu smo postali računalniško pismeni, kar nam pomaga v tem času in z učenjem še nadaljujemo. Mnogim prisotnim pomeni veliko stik z zemljo, vinogradi in  vrtnarjenjem, saj so rezultati dela takoj vidni ob plodovih takega dela. Večini so všeč potovanja in zdaj dosegajo višek, ko so od potnikov postali vodiči.  Planinarjenje in pohodništvo je nekaterim že v krvi in prvih korakih, zdaj to navdušenje prenašajo še na druge, ko je končno čas še za to. Med nami so pesniki, pisatelji, slikarji. Začeli so slikati in pisati pesmi, zgodbe in se veselijo svojih knjig in razstav slik. Izdelava igrač in šivanje je iz veselja prerasla tudi v resno izdelavo. Sedaj pa so prsti že okorni in le izdelki pričajo o minulem delu. Toda pomoč ljudem in delo z njimi ostaja užitek. Kako si pomagati sam in skrbeti za dobro počutje zdaj spoznavamo mnogi, ker nas je naučila iskalka alternativnega pristopa zdravljenja, ki je dobro spoznavala  poti do dobrega počutja dolga leta. Sedaj pa nam to nesebično pomaga in deli svoja spoznanja. Z njenim znanjem in svojimi rokami si pomagamo v težavah. Tako sedaj delamo vaje za hrbtenico, Tibetanske vaje, tapkamo, energetske vaje in 1000 gibov v šoli zdravja pa tudi doma. V teh pogovorih smo lahko spoznali še dobro izkušnjo ob nesreči in spoznanje, kako nas taka nesreča opozori, da poskrbimo pravi čas zase v drugem domu. Nekaterim pa so knjige naše sopotnice in nekaterim lepšajo ta prosti čas, ko odkrivamo širne svetove in globoke sledi, ki jih  narekuje življenje. Veliko znanja o vsem nosimo  in ga trosimo tudi drugim in naredimo življenje prijetno vsem. Deliti pomeni dobivati!

Vse naše življenje sedaj izpolnjujemo svoje želje in se veselimo, da postajamo modri, radostno se staramo, ko se družimo z vrstniki.  Starost je res lahko samo žalost, a sami si lahko naredimo tudi drugačno. Pridite med nas, dokler še lahko hodite in dokler vas ne ujamejo temne misli o vsem hudem v tem obdobju. Dokler ne pozabite nase in se nehati veseliti novih spoznanj, poiščite zase vsebine, ki vas zanimajo in uživajte, ko spoznavate sebe v novi luči!

Pogovor vodila in o njem zapisala Lizika Vardijan, članica Univerze za starejše RIC Novo mesto

 

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media