Na potepanje po petelinovih dvoriščih

Člani Ric-ovega študijskega krožka Potepanja po ... smo zadnji potep usmerili v Šentjernej. Tam so nas pričakali naši prijatelji, s katerimi smo že prehodili veliko skupnih poti. Naša vodnica je bila gospa Slavica Mencin in živa zgodovina kraja gospod Janez Kuhelj. Oba sta sodelovala pri ustvarjanju knjige Petelinovo dvorišče - Turistični vodnik po občini Šentjernej, uredila pa jo je naša vodička. To ni njena prva in edina knjiga o Šentjerneju, saj je z učenci in krajani širila lepote kraja in prijateljstva kot urednica še drugih knjig. V tem vodiču je s pomočjo krajanov, učencev, sodelavcev zapisala vse pomembne podatke o kraju, ki ga slavijo ne le petelini, ampak tudi prebivalci. Kar devet postaj ima ta predstavnik in simbol kraja. Petelinov je po vsem svetu in na vseh dvoriščih, a Šentjernejčani so z njim naredili krasno zgodbo, ki pritegne. Petelinovo pot so označili tudi po pločnikih, tako ne moreš zgrešiti, kje vse se nahajajo.

Mi smo jo prehodili že drugič in vsakokrat doživeli kaj novega. Pot smo zaključili pri zadnjem petelinu, ki je pobral vsa orodja nekdanje Selakove kmetije in se na dvorišču šopiri z njimi. Gospodar pa rad pokaže še druge peteline, ki so skrbno spravljeni v muzeju. Družbo jim delajo glasbeni instrumenti in zanimiva dokumentacija pomembnih dogodkov Šentjerneja. Seveda pa v tem kraju ne gre brez cvička. Tega smo okusili v vinoteki Otilija, kjer so predstavljena vina štirih vinogradnikov: vinogradništvo Štemberger, kmetija Karlovček, Kartuzija Pleterje in vinogradništvo in trsničarstvo Martinčič. Ogled smo zaključili s pesmijo, kar se za Šentjernejčane s petelini tudi spodobi. Bilo nam je lepo, saj se v tem krožku radi družimo in spoznavamo zanimive kraje.

Naj bo ta zapis vabilo za vse radovedne popotnike, da obiščejo te poti, preberejo knjigo in se veselijo, da so spoznali dobrosrčne in vesele ljudi in videli peteline na podstavkih in v dvoriščih.

Zapisala Lizika Vardijan, animatorka krožka, fotografirala Nada Mlakar, članica krožka Potepanja po ...

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media