Na Prag lahko gre vsak

To smo spoznale članice RIC-ovega  Študijskega krožka Potepanja po …, ko smo svoj junijski pohod združile s pohodniki in rekreativci iz Šentjerneja. Letos so praznovali že 20 let druženja svoje Hoje, tako se imenuje dejavnost pri Društvu upokojencev Šentjernej. Začela jo je gospa Milena Cekuta. Vedela je, da čas upokojenosti ni čas pokoja, ampak umirjenega uživanja. Mi Novomeščani smo mlajši, zato se od njih še učimo. Cilj našega krožka je druženje in spoznavanje krajev in ljudi, zato večkrat združimo poti in se veselimo skupnih srečanj.

Zbrali smo se  na Javorovici, kjer je  član Šentjernejske čete  Milan Kranjc obudil spomin na padle borce. Spomenik in kapela pričata  o izgubi mnogih domačinov  in tudi  borcev iz drugih pokrajin. Gospod Franc Zoretič pa je povedal veliko zanimivih zgodb  o Javorovici, kjer se je rodil v družini z devetimi otroki in je trdo življenje po vojni spoznal tudi sam. Služil je mornarico, njegove zgodbe so zelo zanimive. Vodič, lovec Milan se je dokazal kot dober opazovalec narave, ki pozna vse poti, drevesa in živali. Ozke poti med cvetočim travnikom in med ozelenelimi bukvami smo prehodili hitro. Na Pragu pa so pri Lovskem domu Šentjernejčanke  gostoljubno odprle svoje posode in podelile z nami sladice. Sredi gozda je zadišalo po kavi, čajih. Zaslišala se je pesem iz 33 grl in enega kužka. Zakrivljena palica v roki je dobila pohodniško vsebino, druga verzija pa o težavah v naših letih. S pesmijo so težave lažje, v družbi nanje pozabiš, zato je tako pohodništvo zdravilno za telo in dušo.

Vračali smo se po isti poti. Pametni telefon je nameril 3,8 km, 6.800 korakov in 1330 porabljenih kalorij. Napovedan dež se je že zbiral nad Novim mestom. Mi pa smo po košenicah prijetno utrujeni v soncu končali ta pohod. Slovo in dobre želje, da se kmalu spet vidimo, so dokaz, da smo radi skupaj. Na Prag pa se še ob tako lepi poti lahko odpravi vsak. Travniki še niso pokošeni in rožice še ne pomorjene. Lepe junijske dneve in  noči vam želim na travnikih in kjerkoli.

S tem smo izpeljali tudi akcijski cilj krožka ter zadnji pohod v letošnjem šolskem letu.

Zapisala Lizika Vardijan, animatorka ŠK Potepanja po ...
Fotografije Fani Gošte in Marjanca Peklar

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media