Nives Novak Gramc - kemičarka

Nives Novak Gramc je univerzitetna diplomirana kemičarka, zaposlena v novomeški Krki. Študirala je kemijo na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnilogijo v Ljubljani. V prostem času rada hodi v hribe. Navdušena je nad potovanji.

 Izbira študijskega programa je pomembna odločitev pri mladem človeku. Nekateri odločitev sprejmejo zgodaj, nekateri nihajo med različnimi študijskimi programi, nekateri ne vedo, kam se vpisati. Kako je odločitev potekala pri tebi ? Ti je pri odločitvi kdo pomagal? Kaj je bilo odločilno? Kaj te je najbolj navdušilo na izbranem študijskem programu?

Že od osnovne šole me je zanimalo naravoslovje: fizika, kemija, biologija. Kemija me je kasneje najbolj pritegnila. Pri izbiri študija so tudi pripomogle dobre zaposljivostne možnosti diplomantov kemije. Posvetovala sem se tudi s starši, vendar niso imeli ključne vloge pri odločitvi. Študijski program se mi je zdel zanimiv, saj je poleg predavanj vseboval veliko vaj.

Nekateri pravijo, da je kemija izredno abstraktno področje. Bi se s tem strinjala?

Kemija je predmet, ki ga veliko otrok zasovraži že v osnovni šoli, saj ga ne razumejo. Menim, da so za to krivi nekateri učitelji, ki predmeta ne znajo približati učencem. Kemija je res nekoliko abstraktna, vendar je lahko tudi zelo fascinantna, če se v njo poglobimo in jo zares razumemo. Vse, kar se dogaja okoli nas, je kemija.

Kako ti je bil všeč študij?

 S študijem sem bila zadovoljna. Tam sem pridobila veliko teoretičnih osnov in tudi praktičnih veščin za delo. Imela sem enomesečno obvezno prakso. Tekom študija sem tudi opravljala študentsko delo na Institutu Jožef Stefan in podjetju Lek d.d., kar se je izkazalo za pomembno prednost pri iskanju zaposlitve.

Kako si iskala svojo zaposlitev?

Udeleževala sem se kariernih sejmov. Na izbrana podjetja sem pošiljala ponudbe za delo in se prijavljala na razpise.

 Kakšno delo opravljaš v Krki?

Razvijam analizne metode – moj naziv je samostojni analitik. Produkt mojega dela so analizne metode, s katerimi se preverja ustreznost oz. čistota aktivnih učinkovin, ki se potem vgrajujejo v tablete in druga zdravila. Delam v manjšem timu, vendar tudi pri delu tudi veliko sodelujem z ostalimi timi.

Kakšno je tvoje mnenje o ženskah v znanosti?

Znanost še vedno velja za bolj moško področje, V Sloveniji je delež žensk v znanosti cca. 35 %, kar spet ni tako slabo. Menim, da je treba ženske še bolj vzpodbujati, da se odločajo za delo v znanosti.

Kaj bi mladim svetovala pred izbiro svoje izobraževalne poti?

Naj izberejo to, kar imajo radi.

Intervju pripravila: Tea Sulič, marec 2020

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media