Noč na fakulteti

Prvi teden pouka v OŠO in programu Pomoč Romom pri socializaciji smo zaključili z obiskom Noči raziskovalcev. V Ljubljani, Izoli, Planici in Novem mestu so na fakultetah in Centru za biomedicinske planetarne raziskave potekale različne delavnice. Naši udeleženci so se prijavili na novomeško Fakulteto za zdravstvene vede in sodelovali na dveh naravoslovnih delavnicah.

Naslov prve teme je bil Mikroorganizmi na naših rokah. Udeleženci so bili poučeni, kje so prisotni mikroorganizmi, ogledali so si teste za dokazovanje patogenih mikroorganizmov in preizkusili, kako čisto so njihove roke. Naredili smo nekaj testov, odtisnili roke na testni podlagi agarja in nestrpno pričakovali rezultate, ki bodo znani čez štirinajst dni. Po elektronski pošti bomo dobili fotografije naših odtisov.
Druga delavnica Kakovostno staranje je govorila o empatiji do starejših oseb. Udeleženci so se lahko za nekaj minut prelevili v starostnika. Nadeli so si posebno opremo, tako, da so postali okorni, slabovidni in naglušni. Bili so presenečeni, v kakšnem stanju so se znašli. Mnogim je bilo kar malo neprijetno. Naučili so se pravilno voziti invalidski voziček, v katerega je sedel  sošolec.

Poleg omenjene delavnice so lahko pestovali dojenčka in pravilno izvedli »hendling«. Mnogi izmed udeležencev že imajo svoje otroke, zato so bili presenečeni, kako pomembno je pravilno rokovanje z dojenčkom. Določeni pa so bili prav spretni in nežni. Na koncu so si ogledali jemanje krvi iz podlakti, postavljali številna vprašanja glede tega in se poučili o namenu tega posega.

Delavnici sta kar prehitro minili. Tako našim udeležencem kakor tudi študentom in predavateljicam Fakultete za zdravstveno nego Novo mesto je bila to nova izkušnja in korak k večji prepoznavnosti našega zavoda in dela. Želimo si, da bi bilo še več integracij na takšen način, ker to pripomore k večji strpnosti in razumevanju drug drugega.

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media