Po šentjernejskih poteh

POHOD 29. 11. 2016ŠENTJERNEJ, DOL. STARA VAS, LEDEČA VAS, GROBLJE, ŠENTJERNEJ

Zbrali smo se pred društvom upokojencev (DU) in se odpravili do Dol. Stare vasi, kjer smo si najprej ogledali novo kapelico, o kateri nastanku in  zanimivostih sta nam razložila Zali Luzar in Milan Gornik, ki je kapelico tudi zgradil.
Pot smo nadaljevali do cerkve v Stari vasi, ki kraljuje na majhni vzpetini nad vasjo in je zato vidna daleč naokrog. Znotraj je bila leta 2008 dokončana obnova z večletnim restavriranjem zelo lepe oltarne opreme. To je cerkev sv. Frančiška Ksaverja, vedno bolj pa je poznana po blagoslovu konj na dan sv. Štefana 26. decembra. Ima status kulturne dediščine. S pomočjo zgibanke nam je podrobnosti o notranjosti razložila Zali.
Pri cerkvi in na vsej poti do Ledeče vasi smo imeli čudovit pogled na Šentjernejsko polje in v ozadju na hribe vse do Kuma in Lisce.
V Ledeči vasi smo odšli do spomenika 21. 10. 1943 padlih 32 borcev Gubčeve brigade v borbi z Nemci. Isti dan je bilo pobitih tudi 21 talcev na ajdovi njivi v Šentjerneju. Takratno dogajanje nam je lepo opisal Franc Zoretič. Iz knjige Šepet časa nam je Marica Zirkelbach zelo občuteno prebrala pesem Spominu talcev, ki jo je napisala Vlasta Tavčar.
Vračali smo se nazaj skozi Ledečo vas in Groblje, potem pa po makadamski poti proti Šentjerneju, čez sejemski prostor, mimo šole in do DU.
Dan je bil sicer vetroven in mrzel, a zaradi dobre vidljivosti, lepih razgledov in zanimivosti na poti,  sonca in prijetne družbe smo uživali na vsej poti.
Hodili smo skoraj 2 uri in prehodili 7 km.
Bilo nas je 30 pohodnikov, od tega 13 šentjernejčanov.


Zapisala in fotografirala: Fani Gošte
Šentjernej, 1.12.2016

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media