Poročilo o izvedbi projekta Simbioza

RIC Novo mesto se je v projekt Simbioza vključil že v lanskem šolskem letu. Glede na dobre izkušnje s projektom in odzivom starejših in prostovoljcev smo se odločili, da letos ponovno sodelujemo.

V 5-tih dneh (od 20. do 24. aprila 2015) se je na delavnicah računalništva in mobilne telefonije v dopoldanski in popoldanski skupini usposabljalo 28 starejših, svoje znanje pa je s starejšimi delilo 16 prostovoljcev.

Na srečanjih smo imeli na voljo module:  

  • Računalnik, moj prijatelj,
  • Word 2013, zapisuj in oblikuj,
  • Brez elektronske pošte ne gre (Outlook),
  • Klik v svet 1,  
  • Klik v svet 2,
  • Svet mobilne telefonije,
  • Slikajmo nasmehe 1 (digitalna fotografija),
  • Slikajmo nasmehe 2 (digitalna fotografija),
  • Prijatelji na spletu (Facebook) in
  • Podatki v oblaku.

Izvajali smo jih glede na predznanje skupine in še dodatno utrjevali snov, za katero je bilo največ zanimanja.

Namen projekta je bil:

  • starejšim omogočiti pozitivno izkušnjo z računalnikom,
  • vzbuditi in okrepiti njihovo samozavest,
  • jih motivirati za nadaljnje učenje ter uporabo računalnika in interneta.

Dosegli smo vse zastavljene cilje:

  • Nagovorili smo mlade in starejše; mlade pozvali k prostovoljstvu, starejše pa spodbudili, da se vključijo v vseživljenjsko učenje in s tem dvignejo raven kakovosti svojega življenja.
  • S projektom smo pripomogli k dvigu računalniške pismenosti in zanimanje za učenje e-veščin med starejšimi in jim pomagali pri prvem stiku z računalnikom in internetom. Starejši so v okviru modulov spoznali osnovne funkcije računalnika, se naučili iskanja informacij na internetu in uporabe drugih brezplačnih komunikacijskih orodij, npr. elektronske pošte, Facebook-a …
  • Med mladimi smo promovirali vrednote prostovoljstva.
  • Promovirali medgeneracijsko povezovanje in sodelovanje.

Vtisi prostovoljcev

Moje življenjsko poslanstvo je ljudem dajati krila in le-to je bilo tudi tokrat uresničeno. Moje čudovite dame in en sam gospod so z dobrim pomnjenjem dokazali, da leta pri prvem rokovanju z računalnikom ne predstavljajo ovir.  Bila je več kot simbioza, bila je toplina, smeh je prihajal z vseh strani in prepričana sem, da je ta izkušnja vsem prinesla lepe spomine.

Natali Zorman, prostovoljka

Za Simbiozo lahko rečem, da je bila zelo prijetna izkušnja. Všeč so mi takšne delavnice, kjer imam priložnost spoznati nove ljudi, se družiti, hkrati pa posredovati znanje ljudem, ki imajo željo po tem. Dejansko sem se tudi sama naučila nekih novih stvari. Skratka, delavnica se mi je zdela uspešna in če bo možno, se bom še kdaj pridružila.

Vanesa Lampret, prostovoljka

Najprej hvala, da ste me tudi letos povabili k sodelovanju. Kot  lani, je bila tudi letos Simbioza zanimiva in prijetna izkušnja. Prijetno je bilo poučevati starejše, saj nekateri že dobro poznajo oziroma celo obvladajo stvari. Lepo je videti, da tudi starejša generacija sledi spremembam in novitetam na področju računalništva, digitalne fotografije in telefonije.

Milijana Maksimovič, prostovoljka

Za simbiozo sem zvedel od g.  Petančiča in se iskreno z veseljem prijavil v ta enotedenski program, kjer starejše občane učimo osnovnih veščin in uporabe računalnika, tablice ali telefona. Prijavil sem se pa zato, ker imam nekaj znanja o zgoraj omenjenih stvareh in bi rad starejši populaciji, ki ima željo pridobiti te veščine, približal "novi. Odziv je bil, vsaj zame, presenetljivo dober tako s strani starejših občanov kot s strani prostovoljcev. Čeprav ni bilo veliko časa, menim, da smo nekatere le naučili osnovne uporabe računalnika, drugim pa smo pomagali nadgradili že obstoječe znanje. Definitivno plemenit program, ne samo iz učnega aspekta, ampak tudi druženja med starejšo in mlajšo generacijo.

Danijel Miletič, prostovoljec

Vtisi udeležencev


Bodimo skromni! Z vsakim pridobljenim znanjem smo zadovoljni. Še bolj pohvalno pa je delovanje v tako imenovani SIMBIOZI. Zelo pohvalno je, da so mladi pripravljeni pomagati starejšim, ki malo počasneje sprejemamo. V imenu vseh obiskovalcev SIMBIOZE se vsem, ki so nam podajali znanje, bili do nas zelo prijazni in strpni, iskreno zahvaljujem.

Ivanka Primc, udeleženka

Tokrat sem se že drugič odločila za vključitev v projekt SIMBIOZA. Ker moje znanje računalništva »šepa«, se večkrat vključim v izobraževanje, tako obnavljam in pridobivam novo znanje. Vedno se naučim nekaj novega, koristnega in uporabnega. Vse to znanje lahko uporabim pri svojem delu v Društvu upokojencev. Simbioza je tista, ki spodbuja vseživljenjsko učenje in medgeneracijsko sodelovanje in povezovanje. Gre za prenos znanja in izkušenj in medgeneracijsko solidarnost. Povezuje mladost, znanje, modrost in izkušnje.

Brezplačne delavnice so potekale v tednu od 20. do 24. 4. 2015. Vsebino smo določili prvi dan. Dogovorili smo se na osnovi naših predznanj. Rada sem hodila na delavnice, saj so bile prostovoljke zelo prijazne in potrpežljive z nami. Natali, ki je bila vodja prostovoljcev v naši skupini, se je na začetku lepo predstavila. Rekla je: »Sem Natali, imam dedka in  babico in veliko potrpljenja.« Ta predstavitev mi je ostala v spominu, saj  starejši ljudje nekatere stvari počasneje dojemamo in hitreje pozabljamo.

Med prostovoljkami je bila tudi moja nekdanja učenka Milijana. Bila sem prijetno presenečena, ko sem jo prepoznala. No, pred leti sem bila jaz njena učiteljica kemije, zdaj pa je bila ona moja učiteljica računalništva z veliko razumevanja in potrpežljivosti.

Na delavnicah sem se dobro počutila, saj so mi vedno pomagali, ko se je zataknilo. Hvala vsem.

Milica Lukšič, udeleženka

Po obisku in sodelovanju na brezplačnih delavnicah v obdobju med 20. in 24. aprilom 2015 lahko z gotovostjo in veseljem potrdim, da je projekt zagotovo upravičil svoj namen.

Menim, da smo prav vsi udeleženci oplemenitili svoje računalniško znanje, spoznali dodatne možnosti e-veščin, spoznali in nadgradili delovanje in pasti interneta in mobilne telefonije.

Zlasti pomembno pa je dejstvo, da je bila resnično ustvarjena Simbioza, tako v sodelovanju med generacijami, pri poglabljanju in utrjevanju računalniške pismenosti, pri mladih prostovoljcih pa občutek odgovornosti in korektnega in nesebičnega odnosa do starejših.

Posebna zahvala gre neformalnemu vodji prostovoljcev naše skupine, Aljoši Tomazinu, vsem ostalim mladim tudi, pa tudi RIC-u za dobro organizacijo.

Ernest Peklar, udeleženec

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media