Potepanja okoli Novega mesta in srčno srečanje v Domu

Minili so vroči dnevi, ki smo jih kot krti preživeli v ohlajenih domovih. Tako je izgubljeno poletje priklicalo jesen in začetek šole. Za nas člane Univerze za starejše se začne šolsko leto nazadnje, a mi malo pohitimo s potepanji že septembra, da ujamemo sončne dni. Tako je že 14 let. Letos smo začeli s pohodi z novo animatorko Metko Škedelj, odlično vodnico, ki pozna vse planinske poti Slovenije. zato bo pod njenim vodenjem Potepanj po…uživalo še veliko navdušenih pohodnikov, ko bodo skupaj pripravili načrt poti.

Že prvi pohod je bil nekaj posebnega. Svojim prijateljem iz Šentjerneja smo pokazali zanimive poti ob Novem mestu: mestni park Ragov log, grad na Grmu, poti on Krki. Te so nas pripeljale tudi do Doma za starejše, ki je bil tudi cilj te poti. V domu je kar nekaj Šentjernejk in med njimi Milena Cekuta, ki je bila 22 let animatorka njihove Hoje in pobudnica mnogih dejavnosti za starejše. Ob kavici in dobrotah je bilo izrečenih veliko besed zahvale in veselja, da jo spet vidijo, da ji povedo, kako je dobro poskrbela za njihove dejavnosti v tem obdobju. Milena je pravi čas zaznala, da se bliža obdobje, ko je treba poskrbeti za druženje in učenje in to prenašati še na mlajše. Takih vizionarjev je malo, da bi to tudi izvedli in dolga leta skrbeli za obogatitev programov in delavnic. Njena dobra naslednica je Fani Gošte, ki je poskrbela za to srečanje. Šentjernejčani znajo poskrbeti za dobro voljo in to širijo tudi med nas, zato so posebni. S petjem smo razveselili vse v avli. Pohodniki pa so dokončali začeto pot. Veselimo se druženja z vsemi!

O Domu in dejavnostih v njem nas je seznanila Mateja Zelič, animatorke družabnih dejavnosti. Osamljenost doma je pogosto velika obremenitev starejših. Na odhod v Dom moraš biti pripravljen, potem to sprejmeš kot drugi dom in v njem poiščeš družbo in oskrbo. Z navdušeno predstavitvijo nas je opogumila, da bomo lažje prestopili ta prag, kadar bo treba. Do takrat pa še veliko lepih poti z ljudmi, ki skrbijo za svoje dobro počutje.

Sreča se je srečevati s srečnimi ljudmi, ki sami poskrbijo za srečo, da jo lahko delijo še z drugimi. Vzeti si čas zase in deliti znanje je važno, saj le tako prenašaš vedenje, sicer nihče ne ve, kaj vse znamo. Mi pa smo polni modrosti in enakih spominov, zato se radi družimo in uživamo. V tem času so le redki brez zdravstvenih problemov, to spada v to obdobje. V družbi enakih se nekako pozabi in lažje prenašamo bolezni in bolečine. Če objemi nadomestijo tablete in zaležejo za več dni, potem se je vredno objemati. Pred nami je novo obdobje učenja in druženja. Tu smo, da ga užijemo! Naj vam jesen nasuje prave sadove, da boste zdržali. Močan in iskren objem vsem!

Zapisala Lizika Vardijan, članica Univerze za starejše

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media